Stamppot van ijsbergsla met spekjes, rode ui en Old Amsterdam
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappelen
- 800 gr. ijsbergsla
- 2 rode uien
- 200 gr. spekreepjes
- klontje boter
- peper en zout
- scheutje melk
- 100 gr. Old Amsterdam + wat extra
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Zet een ruime pan op met een laagje water en kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe en stamp tot een mooie stamppot, breng op smaak met wat peper en zout.
Verwarm een koekenpan op laag vuur en pel en snipper de rode uien. Bak terwijl de aardappelen staan te koken de spekjes en voeg na een paar minuten de gesnipperde rode ui toe. Bak een paar minuten tot de ui mooi glazig is geworden en de spekjes krokant zijn, doe het vuur uit en zet klaar voor zo.
Snijd de ijsbergsla in de lengte doormidden en daarna in dunne reepjes. Snijd de Old Amsterdam in zo klein mogelijke blokjes zodat deze zo goed smelten in de stamppot. Roer de gebakken ui, spekjes en de Old Amsterdam in de pan en roer alles goed door elkaar.
Voeg vlak voor het serveren beetje bij beetje de ijsbergsla toe en stamp alles goed door elkaar, breng eventueel op smaak met wat extra peper en zout. Laat alles nog even goed warm worden en schep de stamppot op de borden. Snij nog een paar plakken kaas af en snijd deze in dunne reepjes, garneer je stamppotje hier mee.