Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst

Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst

Deze stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst is een echte wintermaaltijd. De aardse smaken van de knolselderij en pastinaak waren echt heerlijk in combinatie met de groene kool. Aardappelen hebben we helemaal niet gebruikt in deze stamppot.

En hoewel de beschrijving misschien anders doet vermoeden is deze stamppot echt heel makkelijk te maken. Het meeste werk zit hem in het snijden van de knolselderij, en ook dat heb je eigenlijk zo gedaan. Wil je deze winterse stamppot zelf eens maken dan vind je hieronder mijn recept.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 knolselderij
  • 400 gr. pastinaak
  • 1 groene kool
  • 200 gr. spekreepjes
  • 2 rookworsten
  • scheutje kookroom
  • klontje roomboter
  • gedroogde rozemarijn
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een flinke stamppotpan op het vuur en breng hierin een laag water aan de kook.

Snijd de knolselderij met een scherp koksmes doormidden. Snijd iedere helft vervolgens in dikke plakken en snijd de schil rondom weg met een officemes of keukenmesje. Snijd iedere plak vervolgens in kleine blokjes en houd apart voor zo.

Schil de pastinaken met een dunschiller en verwijder de boven- en onderkant. Snijd de pastinaken vervolgens in dikke plakken en snijd deze in kleinere blokjes. Doe bij de blokjes knolselderij en bewaar voor zo.

Snijd de groene kool met een koksmes doormidden en leg beide helften plat op een snijplank. Snijd iedere helft vanaf de bovenkant tot aan de stronk in reepjes, verwijder de dikkere stukjes van de stronk. Draai je snijplank een kwartslag en snijd de reepjes klein.

Doe de knolselderij en pastinaak in de stamppotpan en breng het water opnieuw aan de kook. Als het water weer kookt doe je de groene kool erbovenop en laat je alles ongeveer 20 minuten koken op laag vuur. Giet af en laat kort droogstomen van het vuur af. Voeg een scheutje kookroom, een klontje roomboter en een eetlepel gedroogde rozemarijn toe. Stamp tot een mooie stamppot en kruid naar smaak met peper en zout.

Zodra de knolselderij, pastinaak en groene kool aan de kook zijn bak je in een koekenpan de spekreepjes. Bak tot ze mooi bruin en krokant zijn en schep uit de pan. Bereid in de tussentijd ook de rookworsten zoals aangegeven op de verpakking.

Roer de spekreepjes door de stamppot en schep deze op de borden, strooi er nog een klein beetje rozemarijn over. Snijd de rookworsten in plakjes of stukken en serveer bij de stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst'
Afbeelding bij 'Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst'
Afbeelding bij 'Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst'
Afbeelding bij 'Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst'
Afbeelding bij 'Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst'
Afbeelding bij 'Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst'