Stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool met spekjes en rookworst
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 knolselderij
- 400 gr. pastinaak
- 1 groene kool
- 200 gr. spekreepjes
- 2 rookworsten
- scheutje kookroom
- klontje roomboter
- gedroogde rozemarijn
- peper en zout
Bereidingswijze
Zet vast een flinke stamppotpan op het vuur en breng hierin een laag water aan de kook.
Snijd de knolselderij met een scherp koksmes doormidden. Snijd iedere helft vervolgens in dikke plakken en snijd de schil rondom weg met een officemes of keukenmesje. Snijd iedere plak vervolgens in kleine blokjes en houd apart voor zo.
Schil de pastinaken met een dunschiller en verwijder de boven- en onderkant. Snijd de pastinaken vervolgens in dikke plakken en snijd deze in kleinere blokjes. Doe bij de blokjes knolselderij en bewaar voor zo.
Snijd de groene kool met een koksmes doormidden en leg beide helften plat op een snijplank. Snijd iedere helft vanaf de bovenkant tot aan de stronk in reepjes, verwijder de dikkere stukjes van de stronk. Draai je snijplank een kwartslag en snijd de reepjes klein.
Doe de knolselderij en pastinaak in de stamppotpan en breng het water opnieuw aan de kook. Als het water weer kookt doe je de groene kool erbovenop en laat je alles ongeveer 20 minuten koken op laag vuur. Giet af en laat kort droogstomen van het vuur af. Voeg een scheutje kookroom, een klontje roomboter en een eetlepel gedroogde rozemarijn toe. Stamp tot een mooie stamppot en kruid naar smaak met peper en zout.
Zodra de knolselderij, pastinaak en groene kool aan de kook zijn bak je in een koekenpan de spekreepjes. Bak tot ze mooi bruin en krokant zijn en schep uit de pan. Bereid in de tussentijd ook de rookworsten zoals aangegeven op de verpakking.
Roer de spekreepjes door de stamppot en schep deze op de borden, strooi er nog een klein beetje rozemarijn over. Snijd de rookworsten in plakjes of stukken en serveer bij de stamppot van knolselderij, pastinaak en groene kool.