Stamppot van spinazie en snijbonen met gebakken spekjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 400 gr. bladspinazie
- 400 gr. snijbonen
- 200 gr. spekreepjes
- klontje roomboter
- scheutje melk
- peper en zout
Bereidingswijze
Zet een grote stamppotpan of soeppan op het vuur en breng hierin een flinke laag water aan de kook. Zet ook een wat kleinere kookpan op het vuur en breng hierin een laagje water aan de kook. Verhit tot slot een koekenpan of hapjespan op laag vuur. Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen ongeveer 20 minuten in de grote stamppotpan. In de tussentijd maak je de snijbonen schoon en snijd je deze in blokjes. Kook de snijbonen in zes tot acht minuten beetgaar in de kleine pan en giet af in een vergiet.
Bak de spekreepjes
Bak tussendoor de spekreepjes in een hete en droge koekenpan. Bak ze net zolang tot de spekreepjes goudbruin en wat krokant worden. Zet het vuur laag zodat het bakvet vloeibaar blijft. Hak met een koksmes de bladspinazie grof en bewaar voor zo. Giet de aardappelen af en laat kort droogstomen. Doe er een klontje roomboter en een scheutje melk bij en stamp fijn met een aardappelstamper. Kruid tussendoor naar smaak met peper en zout.
Maak de stamppot af
Doe er vervolgens beetje bij beetje de bladspinazie door en stamp goed door elkaar. Laat kort op laag vuur staan tot de spinazie een beetje slinkt. Roer er dan de snijbonen, gebakken spekjes en het bakvet door. Verdeel de stamppot over de borden.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 399 kcal.
- Vetten 16 gr.
- Waarvan verzadigd 6 gr.
- Koolhydraten 41 gr.
- Waarvan suikers 3 gr.
- Vezels 8 gr.
- Eiwitten 17 gr.
- Zout 1.7 gr.
- Natrium 680 mg.