Stamppot van witte kool met venkel en kappertjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. kruimige aardappelen
- 2 venkelknollen
- 1 witte kool
- 3 el. kappertjes
- scheutje azijn
- scheutje melk
- klontje boter
- bosje peterselie
- peper en zout
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd deze in stukken van gelijke grootte. Maak de witte kool schoon en snijd deze in dunne reepjes. In een keukenmachine met snijschijf heb je de kool zo gesneden, snijd de kool rondom de harde kern in grove stukken en snij deze in de machine fijn.
Snijd je de witte kool met de hand halveer dan eerst de kool en verwijder de harde kern. Snijd vervolgens nogmaals doormidden en maak met een koksmes dunne reepjes van de stukken kool. Zet een ruime pan met kokend water op en kook de aardappelen en de witte kool hier 20 minuten in.
Maak intussen de venkel schoon, verwijder eventueel de buitenste bladen en de uitsteeksels met het loof. Snijd ook van de venkel de harde kern weg en snijd de venkel in kleine stukken. Doe de gesneden venkel na 10 minuten in de pan bij de aardappels en witte kool en laat deze nog 10 minuten meekoken.
Giet de aardappelen, witte kool en venkel af en laat even droogstomen van het vuur af. Voeg een scheutje melk en een klontje boter toe en stamp tot een mooie stamppot. Doe er naar smaak wat peper, zout en azijn bij en stamp nogmaals goed door elkaar.
Snijd een bosje peterselie fijn en doe ongeveer twee handjes fijngesneden peterselie samen met de kappertjes bij de stamppot en roer deze er doorheen. Laat nog een minuutje op laag vuur staan en serveer de stamppot samen met bijvoorbeeld kippenvleugeltjes uit de oven. Strooi er eventueel nog een klein beetje peterselie over.