Stamppot witte kool met gebakken ui en champignons
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. kruimige aardappelen
- 1 grote witte kool
- 250 gr. champignons
- 3 uien
- ca. 300 gr. varkensvlees
- 50 gr. roomboter
- scheutje melk
- boter om te bakken
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Snijd de witte kool in vieren, verwijder de harde kern en snijd ieder kwart vervolgens in reepjes. Zet een grote pan op met wat water en voeg eerst de aardappelen en daar bovenop de reepjes witte kool toe zodra het water kookt. Bestrooi met wat versgemalen peper en laat alles 20 minuten koken met een deksel op de pan.
Snijd intussen het varkensvlees in stukjes en strooi er wat peper en zout over. Snijd de champignons in plakjes en de uien in halve ringen. Als de aardappelen en witte kool nog zo'n 10 minuten moeten koken verwarm je wat boter of olijfolie in een pannetje en bak je daar de gesneden uien en champignons even in aan. Bestrooi met wat peper en zout en voeg daarna de stukjes varkensvlees toe, laat nog zo'n 7 minuten bakken tot het vlees goed gaar is en schep tussendoor regelmatig even om.
Giet de aardappelen en de witte kool af en stamp goed fijn met een aardappelstamper. Voeg de roomboter toe en een scheutje melk en stamp nog even aan totdat je een smeuïg stampootje hebt. Schep de stampoot op een bord en doe daar de gebakken uien, champignons en het varkensvlees bij. Eventueel nog een beetje bakvet er overheen scheppen en smullen maar.