Sticky chicken met gebakken aardappels en knoflook-champignons
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. kippenvleugels en kippenpoten*
- 1 kg. aardappels
- 750 gr. champignons
- 6 lenteuitjes
- 4 tenen knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- olijfolie
- roomboter
- grof zeezout
- peper en zout
Voor de sticky saus:
- 75 gr. tomatenketchup
- 75 gr. sojasaus
- 75 gr. oestersaus
- 50 ml. ketjap manis
- 50 ml. gembersiroop
- 50 gr. vloeibare honing
- 75 gr. rietsuiker
- 2 tenen knoflook
- 1/2 limoen (sap)
- peper en zout
- 1 tl. sesamzaad
* Ik koos voor wat grotere vleugels en poten, maak je deze sticky chicken als borrelhap gebruik dan zg. tv-sticks. Houd in dat geval de oventijd op de verpakking aan.
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 180 graden en zet een flinke ingevette ovenschaal of bakblik klaar. Zet ook vast een steelpannetje op laag vuur om de saus te bereiden. Zet ook een kookpan met een flinke waag later op het vuur en breng aan de kook.
Doe alle vloeibare ingrediënten voor de sticky saus in het steelpannetje. Knijp hier een halve limoen boven uit en pers de teentjes knoflook boven je pan. Voeg de suiker toe, een theelepel sesamzaad en flink wat peper en zout. Roer alles op hoog vuur door elkaar tot de saus in begint te dikken.
Leg de kippenvleugels en -poten naast elkaar in een flinke ovenschaal of bakblik en giet hier de sticky saus overheen. Draai de kip een paar keer om zodat alle kanten goed bedekt zijn met de saus. Schuif de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat 40 minuten garen. Je hoeft de kip tussendoor niet om te draaien.
Als de sticky chicken in de oven zit boen je de aardappels goed schoon. Snijd daarna in gelijke stukken en kook de aardappels acht minuten voor. Doe ze in een vergiet en spoel af onder koud water tot ze niet meer warm zijn. Laat de aardappels uitlekken in het vergiet.
Borstel tussendoor de champignons schoon en snijd deze in vieren. Pel de teentjes knoflook en hak deze zo fijn mogelijk. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak ook deze goed fijn met een koksmes. Snijd de lenteuitjes tenslotte in ringetjes.
Zet een koekenpan en een hapjespan op het vuur en laat deze goed warm worden. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de knoflook hier kort in aan. Voeg de gesneden champignons toe en laat deze onder voortdurend omscheppen bakken tot ze beginnen te slinken. Kruid met rozemarijn, peper en zout en voeg op het laatste moment de lenteui toe.
Verhit tussendoor een scheutje olijfolie met een klontje roomboter in de koekenpan en bak de helft van de aardappels hier goudbruin in. Leg een keukenpapiertje in een vergiet en stort de gebakken aardappels hierin, bestrooi met grof zeezout en schud om. Herhaal dit voor de overige aardappels en doe ze daarna terug in de koekenpan om warm te houden.
Haal de sticky chicken met een vleestang uit de ovenschaal en doe op de borden. Schep er wat gebakken aardappels naast en wat knoflook-champignons. Eventueel kan je de sticky saus uit de ovenschaal nog over de kip, champignons en/of gebakken aardappels gieten. Eet smakelijk.