Sticky chicken wings, gebakken aardappeltjes en snijbonen
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. kippenvleugeltjes
- 800 gr. aardappelen
- 1 kg. snijbonen
- klontje roomboter
- scheutje zonnebloemolie
- grof zeezout
Marinade:
- 1 el. sojasaus
- 1 teen knoflook
- 1 el. sesamolie
- 1/2 limoen
- 1 el. gembersiroop
- 1 tl. donkere basterdsuiker
Saus:
- 2 el. vloeibare honing
- 1 el. zoete chilisaus
- 1 el. sojasaus
- 1 el. sesamolie
- 1/2 limoen
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl. sesamzaad
Bereidingswijze
Ondanks de lange lijst ingrediënten is dit maaltje echt makkelijk te maken. Het is belangrijk dat je de kippenvleugeltjes lekker lang laat marineren, neem hier dus even de tijd voor.
Doe alle vloeibare ingrediënten voor de marinade in een mengkom, schep hier de basterdsuiker bij. Hak een teentje knoflook fijn en doe in de mengkom, knijp er tenslotte een halve limoen bovenuit. Roer alles goed door elkaar en laat even staan.
Dep indien nodig de kippenvleugels droog en doe in een afsluitbare diepvrieszak. Giet hier de marinade bij en knoop de diepvrieszak dicht. Kneed alles goed door elkaar en laat de zak minimaal drie uur in je koelkast liggen. Heb je geen diepvrieszakken doe alles dan in een mengkom.
Verwarm je oven voor op 180 graden en zet een flinke ovenschaal klaar. Haal de kippenvleugels uit de diepvrieszak en verdeel ze over de ovenschaal. Schuif de ovenschaal 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Snijd intussen de aardappels in iets kleinere stukken, kook ze 15 minuten in de schil. Giet de aardappelen af en laat deze afkoelen. Snijd de aardappelen in dikke plakken en laat staan voor zo. Snijd ook de snijbonen vast in ruitjes en zet klaar voor zo.
Vlak voordat de kip uit de oven komt doe je alle vloeibare ingrediënten voor de saus in een steelpannetje. Knijp hier de andere helft van de limoen boven uit en verhit tot het begint te borrelen. Draai het vuur iets lager, doe er de sesamzaadjes bij en laat de saus een beetje indikken. Dit duurt ongeveer vijf minuten.
Haal de ovenschaal uit de oven en smeer de kippenvleugeltjes in met de saus. Draai de kippenvleugels om met een vleestang en smeer ook de andere kant in. Schuif de ovenschaal nog tien minuten in de oven en draai de kippenvleugeltjes halverwege om.
Verhit intussen een klontje roomboter en een scheut olijfolie in een flinke hapjespan of koekenpan. Bak de aardappelschijfjes op hoog vuur goudbruin aan beide kanten. Kook intussen ook de snijbonen in zo'n tien minuten gaar. Giet af en bewaar voor zo.
Doe de gebakken aardappels in een kom of vergiet die je met keukenpapier hebt bekleed. Strooi er grof zeezout over en schud goed door elkaar. Zo kan het ergste vet eraf en blijven je gebakken aardappeltjes lekker krokant.
Serveer de gebakken aardappels met de snijbonen en leg de sticky chicken wings ernaast.