Stoofvlees met gegrilde herfstgroente
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 750 gr. magere runderlappen of kalfssukade
- 1 grote ui
- 1 liter runderbouillon
- 2 1/2 dl. rode wijn
- 2 laurierbladen
- 2 teentjes knoflook
- 3 kruidnagels
- 2 el. tomatenpuree
- 50 gr. roomboter
- scheut azijn
- peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm een grote braadpan met deksel op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Zorg ook dat je een liter runderbouillon klaar hebt staan in een andere pan, deze heb je zo nodig voor het stoven. Snijd het vlees in kleinere stukken en kruid met vers gemalen peper en zout. Pel de ui en snijd deze in kleine partjes en snijd de teentjes knoflook zo fijn mogelijk.
Smelt de roomboter in de pan en bak hier het vlees kort in aan totdat het aan alle kanten mooi bruin is. Schep het daarna even uit de pan en leg apart op een bord, bak daarna de ui en de knoflook kort aan tot deze glazig zijn. Hierna voeg je de tomatenpuree, de laurierbladen en de kruidnagels toe en roert dit even door de boter en het bakvet.
Doe de stukjes vlees terug in de pan en giet er voorzichtig de runderbouillon bij en daarna de rode wijn. Zet het vuur even hoog totdat alles begint te borrelen en draai het vuur daarna op de laagste stand. Laat het minimaal twee uur sudderen maar het liefst nog langer, zelf heb ik het vlees ruim vier uur op laag vuur laten staan.
Tip: zelf gebruik ik bij het stoven of langzaam braden van vlees een vlamverdeler onder de pan. Hiermee wordt de hitte mooi over de hele bodem van de pan verspreid en heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Heb je geen vlamverdeler dan kies je voor de kleinste pit op het fornuis en moet je het vlees regelmatig omscheppen om aanbranden te voorkomen.