Sushisalade met zalm, avocado, nori en wasabimayonaise
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. sushirijst
- 1 norivel
- 1 komkommer
- 2 avocado's
- 200 gr. bospeen
- 1 baby romaine
- 200 gr. gerookte zalm of verse zalm*
- 1 tl. sesamzaad
Voor de dressing:
- 4 el. rijstazijn
- 2 tl. suiker
- 1 tl. zout
Voor de wasabimayonaise:
- 6 el. mayonaise
- 1/2 tl. wasabi**
* Als je verse zalm kiest haal deze dan bij de viswinkel en vertel dat je deze voor sushi gebruikt.
** Wil je een iets minder scherpe wasabimayonaise gebruik dan 1/4 tl. wasabi.
Bereidingswijze
Doe de sushirijst in een pannetje en voeg 400 ml koud water toe. Breng de rijst aan de kook en laat deze 10 minuten koken met het deksel op de pan. Draai het vuur uit en laat nog 15 minuten staan met de deksel op de pan.
Bereid de dressing door de rijstazijn, de suiker en het zout in een steelpannetje te doen. Breng voorzichtig aan de kook en blijf roeren tot alles is opgelost. Zet het vuur uit en laat de dressing op kamertemperatuur komen.
Doe de sushirijst in een saladeschaal en schep voorzichtig uit elkaar met een houten spatel. Laat op kamertemperatuur komen en schep regelmatig even om. Doe de afgekoelde dressing erbij en schep alles goed door elkaar, laat staan voor zo.
Halveer de komkommer in de lengte en schraap met een lepel de zaadjes eruit. Snijd beide helften vervolgens in plakjes en doe bij de rijst. Doe het sesamzaad er ook bij. Snijd de schoongemaakte bospeen in stukjes, vervolgens in dunne plakjes en tenslotte in reepjes. Voeg ook de wortelreepjes toe aan de rijst.
Snijd beide avocado's rondom de pit doormidden en draai beide helften van elkaar. Wip de pit uit de avocado of draai deze eruit met een scherp mes. Lepel het vruchtvlees in zijn geheel uit de schil met een lepel en snijd vervolgens in plakjes. Voeg de avocado toe aan de rijst.
Snijd de gerookte of verse zalm in kleine blokjes en voeg toe aan de rijst. Verwijder de buitenste bladen van de krop baby romaine en snijd de onderkant van het stronkje. Halveer de baby romaine in de lengte en snijd vervolgens in fijne reepjes, voeg de reepjes sla toe aan de rijst.
Scheur het norivel in stukjes of knip deze in mooie reepjes, voeg ook de stukjes nori toe aan de rijst. Schep alles nu goed door elkaar zodat alle ingrediënten goed zijn gemengd. Maak de wasabimayonaise door de mayonaise en wasabi door elkaar te mengen en doe in een apart bakje.
Serveer de suhsisalade en de wasabimayonaise apart zodat iedereen de wasabimayonaise naar smaak toe kan voegen aan de eigen sushibowl.