Volkoren pannenkoeken (met een klein beetje bloem)
Recept
Ingrediënten
12 stuks
- 175 gr. volkorenmeel
- 75 gr. bloem
- 650 ml. melk
- 3 eieren
- 40 gr. roomboter
- 1/2 tl. zout
- boter of olie om te bakken
Bereidingswijze
Verwarm vast twee koekenpannen op laag vuur, laat ze goed heet worden.
Doe intussen het volkorenmeel en de bloem in een mengkom en roer met een garde door elkaar. Snijd het stukje roomboter in kleine blokjes en smelt deze op laag vuur in een pannetje met een dikke bodem. Heb je deze niet dan kan je de boter au bain marie smelten, zet daarvoor een pannetje in een wat grotere pan waarin een laagje kokend water zit.
Voeg een kwart van de melk en de drie eieren toe in de mengkom. Roer met een handmixer of met de garde tot een glad mensel. Voeg nu het zout toe en de rest van de melk en meng alles goed door elkaar. Doe er tenslotte de gesmolten roomboter bij en meng nogmaals.
Verhit een klein beetje boter of olie in de koekenpannen en schep er met een soeplepel een portie beslag in. Draai de pannen een beetje rond zodat het beslag gelijkmatig over de bodem loopt. Draai de pannenkoeken om als de bovenkant net begint te stollen. Bak de andere kant bruin en schuif ze op een bord. Herhaal voor de overige pannenkoeken.
Tip: je vers gebakken pannenkoeken goed warm houden? Zet een bord op een pan waar een laagje heet water inzit, bewaar hier de al gebakken pannenkoeken op en dek af met een tweede bord.