Witlof met prosciutto en mozzarella en aardappels uit de oven
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 8 stronkjes witlof
- 8 grote plakken proscioutto crudo
- 2 bollen buffelmozzarella
- 100 gr. belegen kaas, geraspt
- rozemarijn
- grof zeezout
- olijfolie
- peper en zout
- boter om in te vetten
Bereidingswijze
Verwarm de oven vast voor op 200 graden en zet twee ingevette ovenschalen klaar. Zet ook alvast een pan op het vuur en breng een flinke laag water aan de kook. Breng in een tweede wat grotere pan een laagje water aan de kook.
Verwijder eventueel het buitenste blad van de witlof en kook de stronkjes 15 minuten in de grotere pan. Boen de aardappels schoon en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappels met schil in acht minuten voor in de kleinste pan.
Giet af in een vergiet en laat kort droogstomen. Verdeel de aardappels over een van de ovenschalen met de schil naar boven. Druk de aardappels een beetje plat met een flinke vork zodat de schil barst. Bestrooi met grof zeezout en olijfolie en wat fijngehakte rozemarijn. Zet 25 minuten in de voorverwarmde oven, na tien minuten doe je de witlof erbij.
Giet de witlof af en laat uitlekken in een vergiet. Als de witlof iets is afgekoeld knijp je deze uit met de hand, zo kan het ergste vocht eruit. Laat de buffelmozzarella uitlekken en knijp ook hier het vocht ui. Zet alvast de tweede ovenschaal klaar.
Leg een plak gedroogde ham schuin op een snijplank, pluk stukjes van de mozzarella en verdeel over de ham. Leg hier een uitgelekt stronkje witlof op en kruid met wat peper. Rol de ham nu om de witlof en leg het geheel in de ovenschaal, herhaal voor de overige stronkjes. Bestrooi met de geraspte kaas en schuif de laatste 15 minuten in de oven bij de aardappels.
Serveer de gebakken aardappels uit de oven en leg er op ieder bord twee stronkjes witlof met prosciutto en mozzarella bij.