
Witlof ovenschotel met ham en Emmental kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappelen
- 8 stronken witlof*
- 8 plakken beenham*
- 200 gr. Emmental, geraspt
- 200 gr. crème fraiche
- 1 ei
- boter om in te vetten
* Ik gebruikte flinke stronken witlof, als je wat kleinere stronkjes hebt kan je er twaalf nemen. Zorg dan ook voor twaalf plakken ham.
Bereidingswijze
Bereid de witlof vast vantevoren, deze moet namelijk 'beetgaar' de oven in. Snijd de onderkant van het stronkje, verwijder de buitenste bladen en snijd eventueel met een scherp mes de kern eruit. Je kan deze ook in de witlof laten, deze smaakt dan net iets bitterder.
Zet een pan op het water met een klein laagje water dat je aan de kook brengt. Kook de stronken witlof in 15 minuten gaar en laat goed uitlekken in een vergiet. Schil intussen de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Verwarm de oven vast voor op 180 graden en zet een ingevette ovenschaal klaar.
Laat de witlof kort afkoelen en wikkel iedere stronk daarna in een plak beenham. Leg de in ham gewikkelde witlof naast elkaar in de ovenschaal. Meng in een mengkom de crème fraiche met een ei en de helft van de kaas. Roer goed door elkaar en schep over de rolletjes witlof. Strooi de resterende kaas er vervolgens overheen.
Schuif de ovenschaal 20 minuten in de voorverwarmde oven en kook de aardappels in 20 minuten gaar. De witlof ovenschotel is klaar als alle kaas gesmolten is en de saus mooi goudbruin begint te worden. Serveer de aardappels met de witlof in ham en kaassaus en schep wat van de kaassaus over de aardappelen.
Recepten in je mail






