Witlof ovenschotel met krieltjes en beenham
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 500 gr. krieltjes in de schil
- 6 tot 8 stronkjes witlof
- 150 ml. slagroom
- 125 gr. geraspte oude kaas
- 100 gr. beenham (plakken, broodbeleg)
- ca. 4 el. paneermeel
- peper en zout
- 50 gr. roomboter
- extra roomboter om in te vetten en te bakken
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet vast een met boter ingevette ovenschaal klaar. Boen de krieltjes schoon en halveer deze, kook de krieltjes 5 minuten in een laagje water en laat daarna even van het vuur af droogstomen in de pan.
Snijd met een puntig mesje de harde kern uit de stronken witlof, dit doe je door een dun mesje in de onderkant te steken en schuin naar het midden gericht rond de kern te snijden. Hierna kan je deze er makkelijk uit wippen. Halveer hierna de stronken witlof in de lengte en snijd daarna in smalle reepjes. Halveer deze reepjes nogmaals en bak ze een paar minuten aan met wat boter in een hapjespan, zet apart zodra de witlof een beetje glazig is.
Doe de slagroom in een kom en roer hier de helft van de geraspte kaas en wat peper en zout doorheen. Strooi de krieltjes over de bodem van de ovenschaal en doe hier de gebakken reepjes witlof over, snijd de plakken beenham in dunne reepjes en verdeel deze over de witlof. Bestrooi tenslotte met de helft van de geraspte kaas en giet hier het slagroommengsel overheen.
Bestrooi de bovenkant nu met paneermeel en snijd de roomboter in kleine blokjes, leg deze over de laag paneermeel en doe de schotel zo'n 20 tot 25 minuten in de oven. De ovenschotel met witlof en ham en kaas is klaar zodra de bovenste laag mooi goudbruin is.