Witte bonen uit de oven met tomatensaus, pancetta en saucijs
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappelen
- 400 gr. witte bonen (uitgelekt)
- 400 gr. tomaatblokjes (pak of blik)
- 2 el. tomatenpuree
- 1 el. donkere basterdsuiker
- 3 tenen knoflook
- 1 grote ui
- 4 saucijzen
- 75 gr. pancetta
- peper en zout
- olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar, verwarm ook vast een hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Breng ook een pan ruim water aan de kook voor de aardappels.
Ik gebruikte witte bonen uit een pot, doe deze in een vergiet en spoel even af onder de kraan en laat goed uitlekken. Pel de ui en de teentjes knoflook en snijd goed fijn. Snijd de pancetta in kleine stukjes en hou even apart voor zo.
Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de saucijzen hier een paar minuten in, draai regelmatig om zodat de saucijzen aan alle kanten bruin zijn. Haal de saucijzen uit de pan en laat even liggen voor zo.
Doe nu de gesneden ui, knoflook en pancetta in de pan en bak deze zo'n vijf tot tien minuten tot de pancetta krokant is. Doe de tomatenpuree erbij en roer goed door elkaar, bak een paar minuten aan om de zurige smaak weg te krijgen.
Doe de tomatenblokjes erbij, kruid met peper en zout en voeg de basterdsuiker toe. Roer goed door elkaar en laat tien minuten pruttelen op middelhoog vuur, roer regelmatig om en laat de saus een beetje indikken.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Schep de witte bonen in de ovenschaal en doe er de tomatensaus bij, roer alles goed door elkaar. Snij nu de saucijzen in kleine stukjes en verdeel deze over de ovenschaal. Zet de ovenschaal nu 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Kook intussen de aardappelen 20 minuten, als het goed is zijn zowel de aardappelen als de ovenschotel met bonen precies tegelijk klaar. Schep wat aardappelen op de borden en doe hier de witte bonen in tomatensaus en de stukjes saucijs bij.