
Wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels
- 2 preien
- 400 gr. bospeen
- 1 ui
- 250 gr. spekreepjes
- 150 gr. belegen kaas
- scheutje melk
- klontje roomboter
- olijfolie
- peper en zout
- bieslook, optioneel
Bereidingswijze
Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Verwarm ook een grote hapjespan op laag vuur. Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar. Maak in de tussentijd de wortels schoon en snijd in stukken, doe na acht minuten bij de aardappels en kook nog zo'n 12 minuten mee.
De spekreepjes en prei
Pel de ui en snijd deze fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de ui hier glazig in. Kruid tussendoor met wat peper en zout. Voeg de spekreepjes toe zodra de ui glazig is en bak krokant. Snijd intussen de prei in ringetjes en bak deze nog kort mee met de ui en spekjes. Zodra de prei ook glazig wordt zet je het vuur uit.
Stamp de stamppot
Snijd een stukje oude kaas in kleine blokjes of rasp deze. Stamp de aardappels en wortels fijn met een scheutje warme melk en een klontje roomboter. Kruid met wat peper en roer er dan de gebakken spekreepjes, prei en ui doorheen. Meng ook de oude kaas door de stamppot en laat deze smelten.
Schep de wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas op de borden. Hak eventueel wat bieslook fijn en strooi deze over de stamppot. Tip: voor een wat spannendere smaak kan je tegelijk met de oude kaas een eetlepel (grove) mosterd door de stamppot roeren.
Recepten in je mail





Voedingswaarden per persoon
- Energie 646 kcal.
- Vetten 36 gr.
- Waarvan verzadigd 17 gr.
- Koolhydraten 49 gr.
- Waarvan suikers 12 gr.
- Vezels 9 gr.
- Eiwitten 24 gr.
- Zout 3.5 gr.
- Natrium 1400 mg.