Wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas

Wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas

Deze wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas is erg lekker en makkelijk te maken. Laatst stond deze bij ons op tafel, want hoewel het inmiddels lente is blijft de temperatuur nog steeds wat achter. Een niet al te zware stamppot kan met dit weer dus nog prima.

De wortels kookte ik mee met de aardappels. In een tweede pan bereidde ik tegelijkterijd de spekreepjes, prei en een uitje. Je bent met deze stamppot dus niet lang bezig waardoor deze ideaal is als je snel iets lekkers wilt eten. De oude kaas die ik er doorheen roerde zorgde voor net dat beetje extra pit dat deze stamppot kan gebruiken.

Krijg je ook zin in deze makkelijke stamppot? Dan vind je hieronder het lekkere en snelle recept. Eventueel kan je er nog wat fijngehakte bieslook over strooien. Niet alleen ter garnering maar ook voor de smaak.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappels
  • 2 preien
  • 400 gr. bospeen
  • 1 ui
  • 250 gr. spekreepjes
  • 150 gr. belegen kaas
  • scheutje melk
  • klontje roomboter
  • olijfolie
  • peper en zout
  • bieslook, optioneel

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Verwarm ook een grote hapjespan op laag vuur. Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar. Maak in de tussentijd de wortels schoon en snijd in stukken, doe na acht minuten bij de aardappels en kook nog zo'n 12 minuten mee.

De spekreepjes en prei

Pel de ui en snijd deze fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de ui hier glazig in. Kruid tussendoor met wat peper en zout. Voeg de spekreepjes toe zodra de ui glazig is en bak krokant. Snijd intussen de prei in ringetjes en bak deze nog kort mee met de ui en spekjes. Zodra de prei ook glazig wordt zet je het vuur uit.

Stamp de stamppot

Snijd een stukje oude kaas in kleine blokjes of rasp deze. Stamp de aardappels en wortels fijn met een scheutje warme melk en een klontje roomboter. Kruid met wat peper en roer er dan de gebakken spekreepjes, prei en ui doorheen. Meng ook de oude kaas door de stamppot en laat deze smelten.

Schep de wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas op de borden. Hak eventueel wat bieslook fijn en strooi deze over de stamppot. Tip: voor een wat spannendere smaak kan je tegelijk met de oude kaas een eetlepel (grove) mosterd door de stamppot roeren.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas'
Afbeelding bij 'Wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas'
Afbeelding bij 'Wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas'
Afbeelding bij 'Wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas'
Afbeelding bij 'Wortel-preistamppot met gebakken spekjes en oude kaas'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 646 kcal.
  • Vetten 36 gr.
  • Waarvan verzadigd 17 gr.
  • Koolhydraten 49 gr.
  • Waarvan suikers 12 gr.
  • Vezels 9 gr.
  • Eiwitten 24 gr.
  • Zout 3.5 gr.
  • Natrium 1400 mg.