Wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham

Wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham

Wortel en venkel kan je prima combineren, de smaken passen namelijk erg goed bij elkaar. Zo maakte ik laatst deze heerlijke wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham. Een erg lekkere stamppot die je ook nog eens zo op tafel hebt staan.

Ik gebruikte zelf bospeen omdat ik die een wat zoetere smaak vind hebben, eventueel kan je ook winterpeen gebruiken. Ik garneerde de stamppot met verse bieslook, dat ziet er niet alleen mooi uit maar geeft ook nog een lekker fris smaakje. Zelf deze lekkere stamppot eens proberen? Hieronder vind je het makkelijke recept.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 kg. kruimige aardappelen
  • 500 gr. bospeen of winterpeen
  • 500 gr. venkel (2 knollen)
  • 200 gr. spekreepjes
  • 100 gr. gedroogde ham (prosciutto crudo)
  • scheutje melk
  • klontje boter
  • peper en zout
  • verse bieslook

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een flinke stamppotpan op het vuur en breng hierin een laag water aan de kook. De aardappelen en wortels moeten helemaal onder komen te staan.

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Maak de bospeen schoon onder de kraan en verwijder het loof en de onderste puntjes. Snijd de bospeen in plakjes en kook samen met de aardappelen 20 minuten in de grote pan.

Snijd ondertussen de bovenkant met de uitsteeksels en de onderkant van de venkelknollen. Snijd de knollen in plakken en daarna in kleine stukjes. Voeg de stukjes venkel de laatste vijf minuten toe aan de pan met aardappels en bospeen en kook mee.

Verhit intussen een koekenpan op laag vuur en bak de spekreepjes hierin tot ze mooi bruin en krokant zijn. Zet het vuur uit en laat staan voor zo. Giet de aardappels, bospeen en venkel af en voeg een scheutje melk en een klontje boter toe. Stamp tot een mooie stamppot en breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Voeg aan het eind de spekreepjes toe en roer goed door elkaar. Ik voeg zelf ook altijd het spekvet toe aan de stamppot, dit kan je eventueel weglaten. Zelf vind ik het een heerlijk zout smaakje geven. Hak een handje bieslook goed fijn en zet even apart.

Schep de stamppot op de borden en scheur hier de plakjes gedroogde ham boven. Strooi er wat van de versgehakte bieslook over en je wortel-venkelstamppotje is klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham'
Afbeelding bij 'Wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham'
Afbeelding bij 'Wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham'
Afbeelding bij 'Wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham'
Afbeelding bij 'Wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham'