Wortel-venkelstamppot met spekjes en gedroogde ham
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. kruimige aardappelen
- 500 gr. bospeen of winterpeen
- 500 gr. venkel (2 knollen)
- 200 gr. spekreepjes
- 100 gr. gedroogde ham (prosciutto crudo)
- scheutje melk
- klontje boter
- peper en zout
- verse bieslook
Bereidingswijze
Zet vast een flinke stamppotpan op het vuur en breng hierin een laag water aan de kook. De aardappelen en wortels moeten helemaal onder komen te staan.
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Maak de bospeen schoon onder de kraan en verwijder het loof en de onderste puntjes. Snijd de bospeen in plakjes en kook samen met de aardappelen 20 minuten in de grote pan.
Snijd ondertussen de bovenkant met de uitsteeksels en de onderkant van de venkelknollen. Snijd de knollen in plakken en daarna in kleine stukjes. Voeg de stukjes venkel de laatste vijf minuten toe aan de pan met aardappels en bospeen en kook mee.
Verhit intussen een koekenpan op laag vuur en bak de spekreepjes hierin tot ze mooi bruin en krokant zijn. Zet het vuur uit en laat staan voor zo. Giet de aardappels, bospeen en venkel af en voeg een scheutje melk en een klontje boter toe. Stamp tot een mooie stamppot en breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Voeg aan het eind de spekreepjes toe en roer goed door elkaar. Ik voeg zelf ook altijd het spekvet toe aan de stamppot, dit kan je eventueel weglaten. Zelf vind ik het een heerlijk zout smaakje geven. Hak een handje bieslook goed fijn en zet even apart.
Schep de stamppot op de borden en scheur hier de plakjes gedroogde ham boven. Strooi er wat van de versgehakte bieslook over en je wortel-venkelstamppotje is klaar.