Wortelpannenkoeken met appel en rozijnen
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 400 gr. bloem*
- 900 ml. melk
- 4 eieren
- 600 gr. wortels
- 2 appels
- rozijnen
- boter om te bakken
- eventueel poedersuiker en stroop
* Wil je nog gezondere pannenkoeken? Vervang (eventueel de helft van) de bloem dan eens door boekweitmeel of volkorenmeel.
Bereidingswijze
Zet vast een of twee (pannen)koekenpannen op laag vuur zodat deze goed warm kunnen worden. Zet ook een flinke pan op met een laagje heet water, leg hier een bord op om de pannenkoeken zo warm te houden.
Zeef de bloem boven een mengkom en voeg 450 ml. van de melk toe. Roer goed door elkaar met een garde of handmixer en breek één voor één de eieren boven de kom. Meng ook deze er door en voeg tenslotte beetje bij beetje de rest van de bloem toe. Mix alles door elkaar tot je een glad beslag hebt.
Was de wortels, dep droog en snijd de boven- en onderkant eraf. Gebruik een keukenrasp of je keukenmachine om de wortels zo fijn mogelijk te raspen. Meng de wortelrasp door het beslag en roer alles goed door elkaar.
Schil eventueel de appels en snijd aan één kant een klein stukje af, zo heb je iets meer grip op je keukenrasp. Gebruik het mesje op de rasp om zo dun mogelijke plakjes van de appel te raspen. Zet de plakjes appel klaar voor zo.
Smelt een beetje boter in de koekenpan en draai de pan een beetje rond zodat de hele bodem is bedekt. Giet er met een soeplepel een schep beslag in en draai de pan nogmaals rond om het beslag gelijkmatig te verdelen. Leg er wat plakjes appel en een handje rozijnen op en wacht tot de bovenkant net begint te stollen.
Gebruik een spatel om de pannenkoek los te maken van de bodem en draai deze om. Bak ook aan de andere kant mooi bruin. Bewaar de pannenkoeken tot je ze allemaal hebt gebakken en smullen maar.
Variatietip: ook erg lekker is het om een scheutje kaneel over de pannenkoek te strooien voor je deze omdraait. De pannenkoeken krijgen zo een heerlijk smaakje en lijken in de verte zelfs een beetje op appeltaart.