Wortelstamppot met pastinaak en in balsamico gebakken ui
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. kruimige aardappelen
- 800 gr. wortels
- 400 gr. pastinaak
- 3 uien
- 50 ml. kookroom
- 50 gr. roomboter
- balsamicoazijn
- olijfolie
- peper en zout
- 4 slavinkjes + boter om te bakken
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Spoel de wortels onder een stromende kraan en snijd in gelijke stukjes van ongeveer 3 cm. lang. Schil de pastinaak en snijd ook deze in gelijke stukken van ongeveer 3 cm. Doe de aardappels in een grote pan en zet deze net onder water, breng het water aan de kook en voeg daarna de wortels en pastinaak toe. Laat alles 20 minuten koken met een deksel op de pan.
Pel de uien en snijd deze in ringetjes, halveer de ringetjes en bak deze in een voorverwarmde hapjespan of koekenpan in wat olijfolie. Besprenkel de uien ruim met balsamicoazijn en vers gemalen peper en bak tot ze mooi glazig zijn. Haal de uien uit de pan maar maak de pan niet schoon en laat op een laag vuurtje staan.
Verhit wat boter in de 'nog vuile' hapjespan en bak hierin de slavinkjes gaar. Giet intussen de aardappels, wortels en pastinaak af en stamp alles goed fijn met een aardappelstamper. Voeg de roomboter en de kookroom toe en stamp tot een smeuïge stamppot, voeg als laatste de gebakken ui en naar smaak wat peper en zout toe en stamp nogmaals even aan zodat alles goed mengt.
De laatste stap kan je trouwens vervangen door roeren als je de uitjes graag wat groter in je stamppot wilt hebben. Serveer de stamppot met wat jus er overheen en de slavinkjes ernaast.
Tip: heb je geen balsamicoazijn in huis? Probeer de uitjes dan eens te bakken nadat je deze hebt bestrooid met wat bruine basterdsuiker. Dit geeft een heerlijk gekarameliseerd smaakje aan de uien die heel goed bij de wortels en pastinaak past.