Zelfgemaakte vissticks met aardappels uit de oven en snijboontjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. kabeljauwhaas*
- bloem
- panko of paneermeel**
- 2 eieren
- 600 gr. (biologische) aardappelen
- 800 gr. snijbonen
- olijfolie
- rozemarijn
- grof zeezout
- peper en zout
* Ik koos voor kabeljauwhaas maar je kan iedere stevige koolvis gebruiken. Zelfs koolvis uit de diepvries, bak ze dan bevroren en al een paar minuten langer in de oven.
** Panko is een soort Chinees paneermeel dat net wat grover is. Ideaal voor de krokante laag die je om je vissticks wilt hebben. Panko is bij veel supermarkten te koop, en anders gebruik je gewoon paneermeel.
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 200 graden. Zet een ovenschaal klaar voor de aardappelen en een lage ovenschaal of bakplaat voor de vissticks. Klop in een schaaltje twee eieren los en kruid met peper, zout en eventueel wat viskruiden en zet apart voor zo. Zet een pan kokend water op voor de snijbonen.
De aardappeltjes gaan het langst in de oven, dus die snijden we als eerste. Als je een beetje mooie aardappelen neemt hoef je deze niet te schillen, boen alleen de schil even. Snijd daarna de aardappelen in grove stukken en doe ze in de ovenschaal. Snijd de naaldjes van twee takjes rozemarijn fijn en strooi er overheen. Doe er tenslotte nog wat grof zeezout bij en flink wat olijfolie over en zet 25 minuten in de oven.
Zet het schaaltje geklopte ei klaar, zet er een schaaltje bloem naast en zet een bord klaar met een flinke laag panko of paneermeel. Bekleed de lage ovenschaal of bakplaat met bakpapier en zet klaar. Snijd de kabeljauwhaas in repen ter grootte van een visstick, niet te dik dus.
Wentel elke reep kabeljauwhaas door de bloem, zorg dat deze helemaal bedekt is. Wentel daarna door het ei, zorg er weer voor dat deze helemaal bedekt is. Tenslotte wentel je de kabeljauw door de panko of paneermeel zodat deze helemaal bedekt is. Wil je een extra krokante buitenkant dan herhaal je dit nogmaals, maar één keer is ook voldoende. Leg in de lage ovenschaal of op de bakplaat.
Herhaal deze stap voor ieder stukje kabeljauwfilet, vul tussendoor eventueel de panko aan. Het wordt een beetje een knoeiboel maar dat geeft niet, zodra alles in de oven staat heb je even tijd om alles op te ruimen. Als de aardappeltjes tien minuten in de oven staan zet je de schaal vissticks erbij. Bak deze nog zo'n 15 minuten mee in de oven.
Maak de snijbonen schoon door de boven- en onderkant te verwijderen en snijd in blokjes. Doe de snijbonen met wat zout in het kokende water en breng het water opnieuw aan de kook, laat tien minuten koken en giet af. Als het goed is piept intussen ook je oven en kunnen de aardappeltjes en de vissticks eruit.
Als de vissticks nog een beetje bleek zijn bak je deze nog een paar minuten extra. Pas wel op want aan het einde kan het erg snel gaan. Als de vissticks mooi goudbruin zijn zijn ze klaar en kan je ze opdienen met de aardappeltjes uit de oven en de snijbonen.