
Zoete aardappel friet met zelfgemaakte worstenbroodjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. zoete aardappelen
- ca. 500 gr. rundergehakt
- 8 plakjes bladerdeeg
- chilivlokken
- 1 tl. paprikapoeder
- 6 takjes tijm
- 2 tl. zoete honing
- 1 ei
- zonnebloemolie
- grof zeezout
- peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet een bakplaat én een ingevette ovenschaal klaar. Ris de blaadjes van de tijm en snij goed fijn met een koksmes.
Was de schil van de zoete aardappels onder de kraan en dep droog, boen goed schoon. Snijd de zoete aardappel in plakken van ongeveer een halve centimeter en snij daar vervolgens friet van. Doe de zoete aardappel friet in een mengkom en besprenkel met zonnebloemolie. Doe er het paprikapoeder bij, de helft van de fijngesneden tijm en grof zeezout naar smaak. Hussel alles goed door elkaar.
Normaal gesproken leg ik altijd een vel bakpapier op de ovenplaat als ik friet maak, deze keer niet. Verdeel de zoete aardappel frietjes over de bakplaat, zorg dat het zoveel mogelijk verspreid ligt. Laat staan voor zo. Door de zoete aardappels rechtstreeks op de bakplaat te bakken worden ze iets knapperiger. Niet zo knapperig als echte friet trouwens, ze blijven een beetje zacht.
Doe het gehakt in een mengkom en doe hier de rest van de tijm bij, de honing, chilivlokken naar smaak en versgemalen peper en zout bij. Kneed alles goed door elkaar en verdeel het gehakt in acht porties. Ontdooi intussen ook de velletjes bladerdeeg, niet te lang anders worden ze hard. Klop het ei los in een apart kommetje.
Rol het gehakt in worstjes die net niets korter zijn dan de breedte van het bladerdeeg. Leg steeds een worstje onderaan een plakje deeg en smeer de rest van de binnenkant in met het eiermengsel. Rol het bladerdeeg om het worstje en leg in de ovenschaal. Smeer ook de buitenkant in met het eiermengsel, herhaal dit voor de overige zeven worstenbroodjes.
Schuif de ovenplaat met de ovenfriet in de gril en zorg dat je er een ovenrooster boven kan schuiven, op dit ovenrooster zet je de ovenschaal met de worstenbroodjes. Laat zowel de friet als de worstenbroodjes 30 minuten bakken in de oven. Schep de frietjes halverwege even om zodat alle kanten goed gebakken worden.
Als zowel de zoete aardappel friet als de worstenbroodjes goed bruin zijn haal je ze uit de oven. Serveer de frietjes met de worstenbroodjes, eventueel met een lekkere schep mayonaise.
Variaties: zowel de worstenbroodjes als de frites van zoete aardappel kan je kruiden naar wens. Maak de friet nog wat pittiger door er bijvoorbeeld ook chilivlokken of chilipoeder over te strooien. Vervang gewoon paprikapoeder eens voor gerookt paprikapoeder of expirementeer met andere kruiden. Exact hetzelfde geldt voor de worstenbroodjes. Het is bijvoorbeeld ook lekker om wat fijngesneden pancetta door het gehakt te mengen, een fijngehakt sjalotje of stukjes knoflook.
Recepten in je mail






