Zoete Oosterse zalm uit de oven met roergebakken groenten en rijst
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. zalmfilet
- 300 gr. rijst
- 2 preien
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
- 250 gr. champignons
- 2 teentjes knoflook
- 2 el. sojasaus
- 2 el. ketjap manis
- 1 el. arachideolie
- 2 el. gembersiroop
- 1 el. bruine basterdsuiker
- 1 tl. sambal oelek, optioneel
- sesamzaad
- peper en zout
- wokolie
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 170 graden en zet een ovenschaal klaar. Zet ook vast de wokpan op laag vuur om deze goed op te warmen. Zet een pan ruim kokend water op voor de rijst.
Meng de sojasaus, ketjap manis, arachideolie, gembersiroop en eventueel de sambal in de ovenschaal. Roer goed door elkaar en kruid met wat peper en zout. Leg de zalmmoot erin met de huidzijde aan de bovenkant, laat de marinade even intrekken en draai daarna om. Strooi er de bruine basterdsuiker en sesamzaad over en laat even staan voor zo.
Bereid alvast de rijst zoals aangegeven op de verpakking, ik koos voor basmatirijst die ongeveer 25 minuten moest koken. Zorg dat de zalm, die ongeveer 12 minuten in de oven moet, tegelijk klaar is met de rijst. Giet de rijst af en laat nog een paar minuten droogstomen van het vuur af, roer af en toe om.
Zet de ovenschaal met de zalmmoot en marinade in het midden van de voorverwarmde oven en laat zo'n 12 minuten garen. Als je basmatirijst kookt zet je de zalm er dus halverwege de kooktijd in, anders iets eerder.
Snij de preien in ringetjes, de rode paprika in reepjes en de champignons in plakjes. Zet apart voor zo. Pel de ui en snijd in vieren, snijd vervolgens in partjes. Plet en pel de knoflook en snijd goed fijn. Verhit een scheutje wokolie of arachideolie in de wokpan en bak de ui en knoflook hier op hoog vuur kort in aan. Voeg de gesneden groenten toe en roerbak ongeveer vijf minuten op hoog vuur.
Snijd de zalmmoot in vier gelijke stukken. Schep de rijst op de borden, schep de roergebakken groenten ernaast en leg er een stukje zalm bij. Schep de marinade uit de ovenschaal over de zalm, rijst en groenten.