Zoete winterpeen met tijm uit de oven met gebakken aardappeltjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. winterpenen
- 800 gr. kruimige aardappelen
- 4 hamlapjes, optioneel
- 1 ui
- 8 teentjes knoflook
- 3 takjes tijm
- vloeibare honing
- klontje boter
- olijfolie
- peper en zout
- eventueel grof zeezout
Bereidingswijze
Verwarm de oven vast voor op 200 graden en zet ook vast een ovenschaal klaar. Zet ook een pan op het vuur met kokend water om zo de aardappelen in voor te koken.
Schraap de penen even schoon onder de kraan en snijd de boven en onderkant eraf. Maak de penen droog met een schone theedoen en snij in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Doe de plakjes peen in de ovenschaal en ris de takjes tijm. Hak de tijm fijn en strooi over de peen.
Pel drie teentjes knoflook en de ui en snijd goed fijn, doe dit in de ovenschaal bij de peen. Giet er een scheutje olijfolie over en kruid met wat peper. Doe er tenslotte een lekkere scheut vloeibare honing over en hussel goed door elkaar.
Zet de ovenschaal zo'n 30 minuten in de voorverwarmde oven en hussel tussendoor een of twee keer de stukjes peen door elkaar.
Als je biologische aardappelen hebt boen je deze even schoon, anders schil je ze. Snijd de aardappelen in grove parten en kook zo'n 10 tot 15 minuten. Prik er af en toe met een vork in, zodra deze er soepel in gaat giet je de aardappelen af en laat je ze nog even droogstomen van het vuur af.
Verwarm een koekenpan en smelt hier een klontje roomboter in, doe er een scheutje olijfolie bij en bak de aardappelen in porties. Bak ze steeds een paar minuten tot de buitenkant goudbruin en krokant wordt, draai tussendoor om.
Bak de resterende teentjes gepelde knoflook mee, deze kan je opeten of er achteraf tussenuit vissen. Schep de gebakken aardappeltjes over in een aparte schaal en strooi er eventueel wat grof zeezout over.
Bereid eventueel het vlees tussendoor en schep alles op de borden zodra de zoete peen uit de oven klaar is. Bij mij duurt het meestal zo'n 30 minuten, probeer gewoon even een stukje om te kijken of ze lekker zacht zijn.