Zomerse stamppot met snijbonen, witlof, kaas en een eitje
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappelen, kruimig
- 500 gr. snijbonen
- 2 stronken witlof
- 125 gr. crème fraiche
- 100 gr. (jong) belegen kaas
- peper en zout
- 4 eieren
Bereidingswijze
Zet een ruime pan met een flinke laag water op het vuur voor de aardappelen. Zet ook vast een wat kleinere pan met een laagje water op het vuur voor de snijbonen. Breng het water in beide pannen aan de kook. Zet ook een steelpannetje met koud water en de vier eieren op het vuur, zorg dat de eieren volledig onderstaan. Breng aan de kook en laat de eieren zes minuten koken zodra het water kookt. Laat schrikken onder de koude kraan en pel direct.
Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken, kook in ongeveer 20 minuten gaar en giet af. Stamp of knijp tot een smeuïge aardappelpuree en meng met de crème fraiche, kruid naar smaak met wat peper en zout. Als de aardappelen opstaan maak je de snijbonen schoon en verwijder je beide uiteindes. Snijd de snijbonen vervolgens in kleine blokjes en kook met een beetje zout in acht minuten beetgaar. Giet de snijbonen af en bewaar van het vuur af voor zo.
Verwijder de harde kontjes van de stronkjes witlof en halveer de witlof in de lengte, snijd vervolgens in dunne reepjes. Roer de voorgekookte snijbonen en de rauwe witlof door de aardappelpuree. Snijd de kaas in kleine blokjes en roer ook door de stamppot, verwarm op laag vuur en roer goed door tot de kaas is gesmolten. Kruid met wat peper en zout.
Verdeel de stamppot over de borden en snijd ieder ei in plakjes. Verdeel de vier eieren over de stamppot en strooi er nog wat versgemalen peper over. Je zomerse stamppot met snijbonen, witlof, kaas en een hardgekookt eitje is klaar.