Zomerse stamppot met snijbonen, witlof, kaas en een eitje

Zomerse stamppot met snijbonen, witlof, kaas en een eitje

Tijdens de zomer komt een stamppot misschien niet meteen bij je op. Deze lekkere zomerse stamppot met snijbonen, witlof, kaas en een eitje kan je gelukkig het hele jaar door eten. Het is een lekkere en luchtige stamppot die je ook nog eens zo hebt gemaakt.

De aardappelen en snijbonen kook je natuurlijk, de witlof roer je er later rauw doorheen. Het resultaat is een heerlijk zomers stamppotje dat lekker snel op tafel staat. Ik deed er deze keer geen vlees bij maar koos voor een hardgekookt eitje bovenop. Een erg lekkere combinatie!

Wil je deze zomerse stamppot met snijbonen, witlof, kaas en een eitje zelf eens proberen? Het makkelijke en lekkere recept vind je hieronder. En wil je de stamppot liever toch met vlees dan kan je er nog wat gebakken spekreepjes doorheen roeren.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappelen, kruimig
  • 500 gr. snijbonen
  • 2 stronken witlof
  • 125 gr. crème fraiche
  • 100 gr. (jong) belegen kaas
  • peper en zout
  • 4 eieren

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een ruime pan met een flinke laag water op het vuur voor de aardappelen. Zet ook vast een wat kleinere pan met een laagje water op het vuur voor de snijbonen. Breng het water in beide pannen aan de kook. Zet ook een steelpannetje met koud water en de vier eieren op het vuur, zorg dat de eieren volledig onderstaan. Breng aan de kook en laat de eieren zes minuten koken zodra het water kookt. Laat schrikken onder de koude kraan en pel direct.

Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken, kook in ongeveer 20 minuten gaar en giet af. Stamp of knijp tot een smeuïge aardappelpuree en meng met de crème fraiche, kruid naar smaak met wat peper en zout. Als de aardappelen opstaan maak je de snijbonen schoon en verwijder je beide uiteindes. Snijd de snijbonen vervolgens in kleine blokjes en kook met een beetje zout in acht minuten beetgaar. Giet de snijbonen af en bewaar van het vuur af voor zo.

Verwijder de harde kontjes van de stronkjes witlof en halveer de witlof in de lengte, snijd vervolgens in dunne reepjes. Roer de voorgekookte snijbonen en de rauwe witlof door de aardappelpuree. Snijd de kaas in kleine blokjes en roer ook door de stamppot, verwarm op laag vuur en roer goed door tot de kaas is gesmolten. Kruid met wat peper en zout.

Verdeel de stamppot over de borden en snijd ieder ei in plakjes. Verdeel de vier eieren over de stamppot en strooi er nog wat versgemalen peper over. Je zomerse stamppot met snijbonen, witlof, kaas en een hardgekookt eitje is klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zomerse stamppot met snijbonen, witlof, kaas en een eitje'
Afbeelding bij 'Zomerse stamppot met snijbonen, witlof, kaas en een eitje'
Afbeelding bij 'Zomerse stamppot met snijbonen, witlof, kaas en een eitje'