Zuurkool ovenschotel met appel, witte ui en rookworst
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 500 gr. zuurkool
- 1 witte ui
- 1 appel
- 150 gr. belegen kaas, geraspt
- 1 rookworst
- scheutje melk
- klontje boter + wat extra
- peper en zout
Bereidingswijze
Boen de aardappels even schoon en snijd daarna in kleine stukken, gewoon met schil en al. Breng een ruime pan met water aan de kook en kook de aardappels 25 minuten. Dit is iets langer dan normaal maar zo kan je de schil makkelijk meestampen.
Verwarm intussen de oven vast voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met wat boter. Doe de zuurkool in een vergiet en laat goed uitlekken. Ik koos ervoor de zuurkool niet af te spoelen, wil je deze iets milder zet de zuurkool dan kort onder de stromende kraan en laat daarna uitlekken. Wil je hem nog milder dan kan je de zuurkool kort koken. Pel de witte ui en snijd deze in dunne ringetjes. Schil ook de appel alvast en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appel daarna in plakjes. Snijd tot slot de rookworst in dunne plakjes. Leg alles klaar voor zo.
Giet de aardappelen af en laat kort droogstomen. Stamp met een aardappelstamper tot een grove puree met een scheutje melk en een klontje boter en breng op smaak met peper en zout. Doe de puree in de ovenschaal en strijk een beetje glad. Leg hier de ringetjes witte ui en daar weer de plakjes appel overheen. Schep de zuurkool eroverheen en verdeel over de schotel. Druk eventueel een klein beetje aan met de achterkant van een vork of lepel.
Strooi er nu de geraspte belegen kaas overheen en zorg dat deze goed verdeeld is over de schotel. Verdeel tot slot de plakjes rookworst over de ovenschotel en zet 25 minuten in de voorverwarmde oven. Je zuurkool ovenschotel met appel, witte ui en rookworst is klaar als de rookworst mooi bruin en de kaas lekker gesmolten is.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 601 kcal.
- Vetten 33 gr.
- Waarvan verzadigd 16 gr.
- Koolhydraten 46 gr.
- Waarvan suikers 7 gr.
- Vezels 9 gr.
- Eiwitten 23 gr.
- Zout 4 gr.
- Natrium 1600 mg.