
Zuurkool ovenschotel met gehakt, basilicum, appel en rozijnen
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 600 gr. kruimige aardappelen
- 500 gr. zuurkool
- 300 gr. rundergehakt
- 2 appels
- 1 rode paprika
- 1 grote ui
- 50 gr. rozijnen
- 50 tot 100 ml. kookroom
- paneermeel
- bosje basilicum
- peper en zout
- roomboter
- olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden en vet vast een ovenschaal in met wat boter.
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, doe de zuurkool in een vergiet en laat deze uitlekken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet deze af. Doe hier de room bij en kruid met peper en zout en stamp tot een romige puree.
Snijd de paprika in kleine stukjes en pel en snipper de ui. Zet een hapjespan op het vuur en verwarm hier wat olijfolie in, bak de ui en stukjes paprika hier kort in aan. Doe het gehakt erbij en kruid met wat peper en zout. Rul het gehakt tot alles goed gebakken is en zet het vuur onder je pan uit.
Bedek de onderste laag van de ovenschaal met de helft van de aardappelpuree en strijk goed glad, snipper hier ruim basilicum over. Leg daar de helft van de uitgelekte zuurkool op. Snijd een appel in kleine blokjes en strooi deze samen met de rozijnen over de zuurkool.Bedek deze laag met het gehaktmengsel.
Leg hier de andere helft van de zuurkool overheen en bedek tenslotte met de andere helft van de aardappelpuree. Strijk weer mooi glad en strooi er een mooi laagje paneermeel overheen dat je bedekt met kleine blokjes roomboter. Schuif de ovenschaal zo'n 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi goudbruin en krokant is.
Tip: zelf gebruik ik uitgelekte rauwe zuurkool in deze ovenschotel, zo proef je de zuurkool het best. Voor een wat zachtere smaak kan je de zuurkool afspoelen onder de kraan en uit laten lekker. Een andere optie is om de zuurkool tegelijk met het gehakt mee te bakken in de pan.
Recepten in je mail







