Zuurkool stamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes

Zuurkool stamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes

Ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik vroeger geen zuurkool lustte. Maar sinds ik het ooit eens bij vrienden at ben ik om. Ik vind zuurkool nu heerlijk en vind het leuk om er mee te variëren. Zo maakte ik deze zuurkool stamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes. Een erg lekkere combinatie die je zeker eens moet proberen.

Het klinkt misschien als een hele mond vol maar dit recept is erg makkelijk te maken. De stamppot bereid je gewoon zoals je gewend bent. In de tussentijd maak je dan de appeltjes en de speklapjes. De combinatie van de zuurkool met de zoete appeltjes is echt heerlijk. En de pikante speklapjes maken het helemaal af.

Lijkt deze lekkere zuurkool stamppot jou ook wel iets? Dan vind je het lekkere recept hieronder. En hier vind je nog meer recepten met zuurkool en andere makkelijke stamppot recepten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. kruimige aardappels
  • 500 gr. zuurkool
  • klontje boter
  • scheutje melk

Gekarameliseerde appeltjes:

  • 2 friszoete appels, bv. Jazz, Braeburn of Royal Gala
  • 2 el. bruine basterdsuiker
  • klontje boter
  • scheutje citroensap

Speklapjes:

  • 400 gr. speklapjes
  • 2 el. arachideolie
  • 2 el. sojasaus
  • 2 el. ketjap manis
  • 2 tl. sambal
  • peper en zout
  • boter om te bakken

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Meng de arachideolie, sojasaus, ketjap manis en sambal door elkaar in een schaal. Kruid naar smaak met peper en zout en laat de speklapjes hier 15 minuten in marineren. Draai de speklapjes een paar keer om zodat de marinade alle kanten bedekt.

Schil intussen de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Vul een flinke soeppan of stamppotpan met een laag water en breng aan de kook, kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Zet tegelijk een pannetje op het vuur met daarin de zuurkool en het vocht, laat op laag vuur warm worden.

Karameliseer de appeltjes

Schil terwijl de aardappels en de zuurkool opstaan de appels en snijd in vieren. Snijd het klokhuis eruit en snijd de partjes vervolgens in kleinere stukjes. Smelt een klontje boter in een warme koekenpan en doe de stukjes appel hierin. Strooi er de bruine basterdsuiker over en een scheutje citroensap. Bak tot de suiker volledig is gesmolten en de appeltjes mooi bruin worden, schep regelmatig door elkaar. Zet het vuur uit en bewaar de appeltjes in de pan.

Bak de speklapjes

Zet intussen een tweede koekenpan of een hapjespan op het vuur en bak de gemarineerde speklapjes zo'n tien minuten. Keer de speklapjes regelmatig om tijdens het bakken. Als de speklapjes mooi bruin zijn zet je het vuur laag en houd je de speklapjes warm.

Maak de stamppot

Giet de aardappels af. Stamp samen met een klontje boter en een scheutje melk tot een gladde puree. Dit kan je doen met een aardappelstamper maar je kan de aardappels eerst ook door een pureestamper knijpen. Giet de zuurkool af en bewaar het kookvocht, laat de rest even uitlekken en roer door de aardappelpuree. Breng op smaak met wat peper en zout en proef de zuurkool, wil je deze wat zuurder dan kan je er wat van het kookvocht bijdoen.

Serveer de zuurkool met de gekarameliseerde appeltjes en de pikante speklapjes. Schep wat van de jus van de speklapjes over de zuurkoolstamppot en je heerlijke stamppot is klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zuurkool stamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes'
Afbeelding bij 'Zuurkool stamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes'
Afbeelding bij 'Zuurkool stamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes'
Afbeelding bij 'Zuurkool stamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes'
Afbeelding bij 'Zuurkool stamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes'
Afbeelding bij 'Zuurkool stamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes'