Zuurkool stamppot met gekarameliseerde appel en pikante speklapjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. kruimige aardappels
- 500 gr. zuurkool
- klontje boter
- scheutje melk
Gekarameliseerde appeltjes:
- 2 friszoete appels, bv. Jazz, Braeburn of Royal Gala
- 2 el. bruine basterdsuiker
- klontje boter
- scheutje citroensap
Speklapjes:
- 400 gr. speklapjes
- 2 el. arachideolie
- 2 el. sojasaus
- 2 el. ketjap manis
- 2 tl. sambal
- peper en zout
- boter om te bakken
Bereidingswijze
Meng de arachideolie, sojasaus, ketjap manis en sambal door elkaar in een schaal. Kruid naar smaak met peper en zout en laat de speklapjes hier 15 minuten in marineren. Draai de speklapjes een paar keer om zodat de marinade alle kanten bedekt.
Schil intussen de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Vul een flinke soeppan of stamppotpan met een laag water en breng aan de kook, kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Zet tegelijk een pannetje op het vuur met daarin de zuurkool en het vocht, laat op laag vuur warm worden.
Karameliseer de appeltjes
Schil terwijl de aardappels en de zuurkool opstaan de appels en snijd in vieren. Snijd het klokhuis eruit en snijd de partjes vervolgens in kleinere stukjes. Smelt een klontje boter in een warme koekenpan en doe de stukjes appel hierin. Strooi er de bruine basterdsuiker over en een scheutje citroensap. Bak tot de suiker volledig is gesmolten en de appeltjes mooi bruin worden, schep regelmatig door elkaar. Zet het vuur uit en bewaar de appeltjes in de pan.
Bak de speklapjes
Zet intussen een tweede koekenpan of een hapjespan op het vuur en bak de gemarineerde speklapjes zo'n tien minuten. Keer de speklapjes regelmatig om tijdens het bakken. Als de speklapjes mooi bruin zijn zet je het vuur laag en houd je de speklapjes warm.
Maak de stamppot
Giet de aardappels af. Stamp samen met een klontje boter en een scheutje melk tot een gladde puree. Dit kan je doen met een aardappelstamper maar je kan de aardappels eerst ook door een pureestamper knijpen. Giet de zuurkool af en bewaar het kookvocht, laat de rest even uitlekken en roer door de aardappelpuree. Breng op smaak met wat peper en zout en proef de zuurkool, wil je deze wat zuurder dan kan je er wat van het kookvocht bijdoen.
Serveer de zuurkool met de gekarameliseerde appeltjes en de pikante speklapjes. Schep wat van de jus van de speklapjes over de zuurkoolstamppot en je heerlijke stamppot is klaar.