Basisrecept pannenkoeken beslag
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 400 gr. bloem
- 900 ml. melk
- 4 eieren
- snufje zout
- boter om te bakken
Bereidingswijze
Voor pannenkoekenbeslag houd ik altijd deze verhoudingen aan: per 100 gram bloem 225 ml. melk en één ei. Met meer melk worden ze te dun, met minder melk te dik. Over het aantal eieren kan je twisten, voor 400 gr. bloem zou je er ook drie kunnen gebruiken.
Zet vooraf vast een pannenkoekenpan op laag vuur zodat deze loeiheet wordt, zo mislukt je eerste pannenkoek tenminste niet. Weeg de bloem af in een mengkom en roer daar een snufje zout doorheen. Doe er de helft van de melk bij en roer goed met een garde tot er geen klontjes meer zijn. Breek er steeds een ei boven en roer goed door het mengsel. Roer er tot slot de rest van de melk doorheen tot je een egaal pannenkoekenbeslag hebt. Vaak laat ik het pannenkoekenbeslag nog een tijdje rusten, daar worden de pannenkoeken nog lekkerder van.
Smelt nu een klein beetje boter in de hete pannenkoekenpan en zwenk de pan zodat de hele bodem is bedekt. Er hoeft geen laagje boter in je pan te staan, hij moet alleen vet worden. Schep nu met een flinke soeplepel een lepel beslag in het midden van de pan en zwenk deze rustig alle kanten op. Zo verdeel je het beslag goed over de bodem.
Zodra de bovenkant van de pannenkoek net is gestold schud je de pannenkoek even los. Draai daarna om met een spatel en bak ook de andere kant nog een minuutje. Bewaar de pannenkoeken tussen twee borden, eventueel bovenop een pan met heet water. Nog lekkerder is het natuurlijk als je de pannenkoeken rechtstreeks uit de pan eet.
Als boter gebruik ik meestal zo'n fles vloeibare boter, puur voor het gemak. Ook kan je steeds een klein klontje roomboter laten smelten. Geen boter in huis? Gebruik dan bijvoorbeeld olijfolie, je pannenkoeken worden iets minder bruin maar smaken nog steeds overheerlijk. Zoals je op de onderste foto kan zien is dit pannenkoekenrecept approved door zoonlief.