Quichedeeg maken
Recept
Ingrediënten
1 portie
- 250 gr. bloem
- 150 gr. roomboter
- 2 eieren
- snuf zout
Bereidingswijze
Weeg de bloem af en doe in de mengkom van je keukenmachine. Weeg de koude boter af en snijd in blokjes, doe bij de bloem. Breek er twee eieren boven en voeg het zout toe. Zet de keukenmachine met het kneedmes aan en meng tot een kruimelig deeg. Wacht tot het zich begint te hechten en zet de machine uit. Kneed snel tot een bol en wikkel in huishoudfolie. Leg 30 minuten in de koelkast en laat daar even rusten.
Met de hand
Maak je het met de hand? Doe dan de bloem, de in blokjes gesneden boter en het zout in een mengkom. Kneed snel met je handen tot een korrelig deeg. Voeg de eieren toe en kneed tot een bal. Wikkel in huishoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwerken tot een bodem
Bestuif je werkblad met flink wat bloem. Pak de bol deeg uit en druk een beetje plat met je handen. Strooi er flink wat bloem over en rol met een deegroller uit tot een ronde plak. De grootte moet ongeveer vijf centimeter groter zijn dan de grootte van je quichevorm.
Wikkel de helft van de bodem nu voorzichtig over je deegroller. Zo kan je het deeg makkelijk verplaatsen zonder het te breken. Leg het op de ingevette quichevorm en druk plat tegen de zijkanten. Laat een stuk deeg over de rand hangen, deze kan je er dan afdrukken. Later kan je hier bijvoorbeeld dunne slierten van rollen die je ter decoratie op de quiche legt en meebakt.
Prik met een vork gaatjes in de bodem. Dit voorkomt dat het deeg omhoog komt tijdens het bakken. Bak indien je dit wenst blind voor, doe dit 10 minuten op 200 graden. Bereid daarna je quiche zoals aangegeven in het recept.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon, 2 punten
- Energie 530 kcal.
- Vetten 33 gr.
- Waarvan verzadigd 20 gr.
- Koolhydraten 44 gr.
- Waarvan suikers 1 gr.
- Vezels 2 gr.
- Eiwitten 11 gr.
- Zout 1.00 gr.
- Natrium 400 mg.