Quichedeeg maken

Quichedeeg maken

Zelf quichedeeg maken is niet alleen makkelijk, je bent er ook nog eens zo klaar mee. Je mengt alle ingrediënten snel met je keukenmachine en kneed het dan tot een bol. Deze laat je een half uurtje rusten in de koelkast. Hierna is je quichedeeg klaar om verder te verwerken in een heerlijke quiche.

Met een keukenmachine ben je met dit deeg echt zo klaar. Je kan het natuurlijk ook met je handen kneden. Dan ben je er iets langer mee bezig. Het geheim van dit deeg is dat je het snel kneedt met koude ingrediënten. Boter en eieren hoeven dus niet op kamertemperatuur te zijn.

Het quichedeeg kan je van tevoren blind bakken, de bodem wordt dan net wat knapperiger. Doe dit ongeveer 10 minuten op 200 graden met bv. bakbonen. Houd daarna het gewone quicherecept aan. Bak je niet blind voor, verleng dan de oventijd van een recept gewoon met vijf minuten.

Je kan het deeg trouwens prima invriezen. Het is in de vriezer drie maanden houdbaar. Nadat je het hebt ontdooid kan je het gewoon gebruiken zoals vers quichedeeg. Het is misschien dus wel een goed idee om direct een dubbele hoeveelheid te bereiden. Het recept voor quichedeeg vind je hieronder. En hier vind je allerlei lekkere quicherecepten.

Recept

Ingrediënten

1 portie

  • 250 gr. bloem
  • 150 gr. roomboter
  • 2 eieren
  • snuf zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Weeg de bloem af en doe in de mengkom van je keukenmachine. Weeg de koude boter af en snijd in blokjes, doe bij de bloem. Breek er twee eieren boven en voeg het zout toe. Zet de keukenmachine met het kneedmes aan en meng tot een kruimelig deeg. Wacht tot het zich begint te hechten en zet de machine uit. Kneed snel tot een bol en wikkel in huishoudfolie. Leg 30 minuten in de koelkast en laat daar even rusten.

Met de hand

Maak je het met de hand? Doe dan de bloem, de in blokjes gesneden boter en het zout in een mengkom. Kneed snel met je handen tot een korrelig deeg. Voeg de eieren toe en kneed tot een bal. Wikkel in huishoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwerken tot een bodem

Bestuif je werkblad met flink wat bloem. Pak de bol deeg uit en druk een beetje plat met je handen. Strooi er flink wat bloem over en rol met een deegroller uit tot een ronde plak. De grootte moet ongeveer vijf centimeter groter zijn dan de grootte van je quichevorm.

Wikkel de helft van de bodem nu voorzichtig over je deegroller. Zo kan je het deeg makkelijk verplaatsen zonder het te breken. Leg het op de ingevette quichevorm en druk plat tegen de zijkanten. Laat een stuk deeg over de rand hangen, deze kan je er dan afdrukken. Later kan je hier bijvoorbeeld dunne slierten van rollen die je ter decoratie op de quiche legt en meebakt.

Prik met een vork gaatjes in de bodem. Dit voorkomt dat het deeg omhoog komt tijdens het bakken. Bak indien je dit wenst blind voor, doe dit 10 minuten op 200 graden. Bereid daarna je quiche zoals aangegeven in het recept.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Quichedeeg maken'
Afbeelding bij 'Quichedeeg maken'
Afbeelding bij 'Quichedeeg maken'
Afbeelding bij 'Quichedeeg maken'

Voedingswaarden per persoon, 2 punten

  • Energie 530 kcal.
  • Vetten 33 gr.
  • Waarvan verzadigd 20 gr.
  • Koolhydraten 44 gr.
  • Waarvan suikers 1 gr.
  • Vezels 2 gr.
  • Eiwitten 11 gr.
  • Zout 1.00 gr.
  • Natrium 400 mg.