Zelf amandelspijs maken

Zelf amandelspijs maken
Basics
5 minuten + minimaal 1 uur wachten
400 gram

Amandelspijs kom je tegen in veel lekkere producten. Banketstaven, gevulde speculaas en gevulde koeken bijvoorbeeld. Je kan het natuurlijk kant-en-klaar kopen maar zelf amandelspijs maken is veel leuker en lekkerder. Bovendien is het ook nog eens heel erg makkelijk.

Met een keukenmachine heb je zo een portie amandelspijs gemaakt. Je hebt er weinig voor nodig en het kost je echt geen moeite. Je kan het maken met blanke amandelen of kies voor amandelmeel, dan ben je nog sneller klaar. Hier vind je mijn amandelspijs recept, zeker eens proberen.

Tip: koop je toch kant-en-klaar spijs kies dan altijd voor amandelspijs. In gewoon ‘banketbakkersspijs’ zitten in plaats van amandelen goedkopere ingrediënten als abrikozenpitten en witte bonen. Een stuk minder lekker en ook nog eens veel plakkeriger.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (400 gram)

  • 200 gr. amandelmeel of blanke amandelen
  • 200 gr. fijne kristalsuiker
  • 1 citroen
  • 1 ei

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Zelf maak ik amandelspijs altijd met amandelmeel, je bent dan zo klaar waarna je amandelspijs de koelkast in kan. Gebruik je liever amandelen zorg er dan voor dat je blanke amandelen neemt. Deze maal je in je keukenmachine tot een fijn poeder waarna je zelfgemaakt amandelmeel hebt. Let op: maal niet te lang omdat je anders amandelpasta krijgt.

Zorg dat je jouw keukenmachine klaar hebt staan met het ijzeren hakmes. Doe het amandelmeel (of de gemalen amandelen) in de mengkom van je keukenmachine en voeg hier de fijne kristalsuiker aan toe. Rasp de schil van een citroen (alleen het geel) boven de mengkom en breek er een ei boven.

Laat je keukenmachine nu draaien tot alles goed is gemengd en het amandelspijs begint te plakken. Er vormt zich een bal tegen de zijkant van de mengkom. Kneed het amandelspijs even met je vingers om te controleren of het nu makkelijk kneedbaar is, laat anders nog even kort doordraaien.

Rol het amandelspijs nu uit tot een lange worst en wikkel het in vershoudfolie. Laat het zelfgemaakte amandelspijs nu minimaal één uur in de koelkast liggen. Hoe langer je het laat liggen hoe beter de smaak zal worden. Heb je de mogelijkheid maak het amandelspijs dan één dag van tevoren.

Nadat je het amandelspijs uit de koelkast haalt kan je het gebruiken voor andere recepten. Wil je je zelfgemaakte amandelspijs langer bewaren dan kan je het invriezen, verpak het dan wel luchtdicht. In de vriezer blijft je amandelspijs zo'n drie maanden goed.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.


Zelf amandelspijs maken
Zelf amandelspijs maken
Zelf amandelspijs maken
Zelf amandelspijs maken


Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens