Zelf Flammkuchen deeg maken

Zelf Flammkuchen deeg maken

Op Kookidee kom je regelmatig Flammkuchen tegen. Soms maak ik deze met kant en klaar deeg maar je kan ook zelf Flammkuchen deeg maken. Je eigen Flammkuchen deeg maken is erg makkelijk. Je hebt er namelijk weinig ingrediënten voor nodig en het deeg hoeft niet te rijzen. Zo kan je met wat bloem en olie zelf de lekkerste bodems maken.

Zelf gebruik ik altijd mijn keukenmachine voor het maken van deeg. Met een goede keukenmachine met kneedfunctie is het deeg zelfs in een paar minuten gemaakt. Maar ook met de hand heb je het Flammkuchen deeg zo klaar. Reken dan op ongeveer 15 minuten kneden.

Hieronder lees je voor beide methodes hoe je het deeg kan maken. En hier vind je allerlei lekkere recepten voor Flammkuchen. Met zelfgemaakt of kant en klaar deeg.

Recept

Ingrediënten

2 bodems

 • 300 gr. bloem
 • 150 ml. water, handwarm
 • 60 ml. olijfolie
 • 1/2 tl. zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Weeg en meet alle ingrediënten van tevoren af. Handwarm water is water dat tussen koud en warm in zit. Als je je hand onder de kraan houdt en het water niet koud of warm aanvoelt is het handwarm.

Flammkuchen deeg met de hand kneden

Zeef de bloem met een bolzeef boven een mengkom. Voeg vervolgens het met een maatlepel afgemeten zout toe. Roer dit er met een garde doorheen. Hierna doe je er ongeveer 120 ml. handwarm water en de olijfolie bij. Kneed dit met je handen door elkaar tot je een wat kruimelig deeg begint te krijgen. Doe er nu de rest van het water bij en blijf kneden tot het deeg soepel wordt en niet meer aan je handen blijft plakken.

Flammkuchen deeg met de keukenmachine kneden

Als je het deeg met een keukenmachine maakt gebruik je de kneedhaak. Zeef de bloem boven de mengkom van je keukenmachine en voeg het zout toe. Laat de keukenmachine draaien en voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Vervolgens voeg je beetje bij beetje het water toe. Laat de keukenmachine draaien tot het een soepele bal is die niet meer aan de rand blijft plakken.

Laat het deeg rusten

Als je een bol soepel deeg hebt pak je deze losjes in met wat huishoudfolie. Leg het deeg nu ongeveer 30 minuten in de koelkast zodat het iets steviger wordt en zo makkelijker is te rollen. Hierna haal je het deeg uit de koelkast waarna je het in twee gelijke porties verdeeld.

Flammkuchen bodem rollen

Om het deeg uit te rollen tot een bodem strooi je wat bloem op je werkblad. Druk hier een portie deeg een beetje plat op en strooi er nog wat bloem over. Rol het deeg met een deegroller uit tot een grote platte Flammkuchen bodem van een paar millimeter dik. De bodem moet ongeveer de grootte van je bakplaat hebben. Herhaal voor de tweede bodem.

Tip: rol het deeg direct op een vel bakpapier, zo verplaats je deze makkelijk naar de bakplaat. De Flammkuchen bak je met toppings in 10 tot 15 minuten op 220 graden in een voorverwarmde oven.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zelf Flammkuchen deeg maken'
Afbeelding bij 'Zelf Flammkuchen deeg maken'
Afbeelding bij 'Zelf Flammkuchen deeg maken'
Afbeelding bij 'Zelf Flammkuchen deeg maken'

Voedingswaarden per bodem

 • Energie 798 kcal.
 • Vetten 31 gr.
 • Waarvan verzadigd 5 gr.
 • Koolhydraten 106 gr.
 • Waarvan suikers 2 gr.
 • Vezels 6 gr.
 • Eiwitten 18 gr.
 • Zout 1 gr.
 • Natrium 400 mg.