Zelf hamburgerbroodjes bakken
Recept
Ingrediënten
4 broodjes
- 300 gr. bloem
- 120 ml. lauwwarm water
- 40 gr. roomboter
- 25 gr. suiker
- 5 gr. gedroogde gist
- 3 gr. zout
- 2 eieren
- scheutje melk
- sesamzaad
Bereidingswijze
Met de keukenmachine heb je deze hamburgerbroodjes echt zo gemaakt. Los de gist op in het lauwwarme water en laat even staan voor zo. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Zeef de bloem boven de mengkom en voeg de suiker, het zout, één ei en de gesmolten boter toe. Doe het water met de opgekloste gist erbij en kneed het circa een halve minuut in je keukenmachine.
Met de hand zijn deze hamburgerbroodjes ook prima te maken. Zorg er dan wel voor dat je het deeg lang kneedt, minimaal tien minuten. Als je het te kort kneedt zal het deeg niet goed rijzen en krijg je veel te stevige broodjes. In het begin plakt het heel erg dus kan je het deeg het best in de kom roeren met een houten lepel. Zodra het minder plakkerig wordt ga je kneden met de hand tot je een mooie bal overhoudt.
Smeer een mengkom in met wat olijfolie of bestuif met een beetje bloem en doe het deeg hierin. Dek af met strak gespannen plastic folie of leg er een vochtige theedoek over en laat het deeg 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. Druk hierna voorzichtig op het deeg om eventuele luchtbellen weg te duwen.
Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een rolletje, verdeel het in vier (of zes) gelijke stukken en rol hier tussen je handen mooie balletjes deeg van. Leg een vel bakpapier op je ovenrooster en leg hier de deegbolletjes op, bedek het met een vochtige theedoek en laat nog eens 30 minuten rijzen.
Verwarm intussen de oven op 220 graden en klop in een kommetje het tweede ei los met een klein scheutje melk. Verwijder na een half uur de vochtige theedoek en smeer de bolletjes deeg dik in met het eiermengsel. Strooi er wat sesamzaad over en zet de bolletjes 10 minuten in je voorverwarmde oven.
Laat de zelfgemaakte hamburgerbroodjes even afkoelen en ze zijn klaar. Het lekkerst is als je de hamburgerbroodjes voor het eten doormidden snijdt, insmeert met een klein beetje olijfolie en de binnenkant kort grilt of bakt in een droge koekenpan.