Zelf pannenkoekenbeslag maken voor lekker luchtige pannenkoeken
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 400 gr. bloem
- 2 tl. rietsuiker
- snufje zout
- 900 ml. melk
- 4 eieren
- 10 gr. bakpoeder
- boter om te bakken
Bereidingswijze
Doe de bloem, het bakpoeder, de rietsuiker en het zout in een mengkom en roer door elkaar met een garde. Voeg nu de helft van de melk toe en meng alles goed door elkaar tot een glad beslag zonder klontjes. Zelf gebruik ik altijd een handmixer maar met een garde kan dit natuurlijk ook.
Breek de eieren boven de mengkom, zelf voeg ik er eerst twee toe en meng dan het beslag. Hierna de andere twee en nogmaals goed mengen. Vervolgens giet je er de resterende melk bij en meng je alles met de handmixer of garde tot een glad en dun beslag. Probeer het pannenkoekenbeslag lekker luchtig te kloppen met veel luchtbelletjes.
Verwarm twee pannekoekenpannen op laag vuur tot deze goed heet zijn. Smelt in beide pannen een klein beetje boter en draai de pan een beetje rond, er moet geen laag gesmolten boter inliggen maar de pan moet helemaal vet worden.
Schep in iedere koekenpan een net niet volle soeplepel pannenkoekenbeslag, draai de pan meteen rustig rond zodat het beslag de hele bodem bedekt. Laat één tot twee minuten bakken tot de bovenkant net is gestold, draai de pannenkoeken om met een spatel en bak nog een minuutje. Herhaal dit tot je alle pannenkoeken hebt gebakken.
De pannenkoeken houd ik warm door een flinke pan met een laagje kokend water op het vuur te zetten. Zet hier een bord op waarop je de pannenkoeken bewaart die je hebt gebakken, dek eventueel af met een tweede bord. Serveer de pannenkoeken direct na het bakken of - nog lekkerder - rechtsreeks uit de pan. Heerlijk met poedersuiker, schenkstroop of een laagje nutella.
Bij de bereidingstijd ben ik uitgegaan van het bakken met twee pannen tegelijk. Gebruik je één pan dan ben ke er natuurlijk iets langer mee bezig.