Zelf pizzadeeg maken
Recept
Ingrediënten
2 pizza's of 1 plaatpizza
- 250 gr. bloem
- 3,5 gr. instant gist
- 1 tl. suiker
- 1/2 tl zout
- 150 ml. handwarm water (ca. 35 tot 40 graden)
- 3 el. olijfolie
Bereidingswijze
Zeef de bloem boven een mengkom en doe hier het zout bij, roer even goed door elkaar met een garde. Los de gist samen met de suiker op in 50 ml. handwarm water, meng alles goed met een kleine garde tot je een mooi glad mengsel hebt.
Met de hand
Als je het deeg met de hand maakt maak je nu een kuiltje in het bloemmengsel en giet je daar de gistoplossing in. Doe de olijfolie en de rest van het water er bij en meng alles tot je een deeg hebt dat makkelijk uit de kom gehaald kan worden.
Bestuif je aanrecht met bloem en kneed hier het deeg verder op. Rol het pizzadeeg tot een korte rol en vouw deze dubbel, draai het nu een kwartslag en rol het weer opnieuw tot een korte rol. Dit herhaal je net zo lang tot het pizzadeeg soepel is en makkelijk uit elkaar te trekken is zonder dat het breekt.
Met de keukenmachine
Als je het deeg met de keukenmachine maakt gebruik je het stalen mes. Doe het bloemmengsel in de mengkom van je keukenmachine en zet de machine aan. Giet door de vulopening het gistmengsel, de rest van het water en de olijfolie er bij en laat de machine een aantal minuten draaien.
Als je een compacte deegmassa hebt die makkelijk van de mengkom loslaat kan je de keukenmachine uit zetten.
Rijzen
Kneed het deeg tot een mooie bal en leg dit in een kom die je met een heel klein beetje olijfolie hebt ingevet. Span er een stuk vershoudfolie overheen of leg er een vochtige theedoek op en laat het deeg op een warme plek een uurtje rijzen.
Haal het deeg na een uur uit de kom, kneed het nogmaals door elkaar en leg het daarna weer terug in de afgedekte kom om nog een half uurtje te laten rijzen.
Pizzabodem maken
Als je gewone pizza's wilt maken verdeel je het deeg in twee bolletjes. Bestrooi je aanrecht of werkblad weer met wat bloem en leg hier de deegbal op. Sla een beetje plat met je hand en strooi er nog wat bloem overheen. Met een deegroller kan je hem nu in de gewenste vorm rollen waarbij de bodem overal even dik is.
Voor een plaatpizza rol je de bodem zo uit dat deze makkelijk op je ovenplaat past. Voor twee gewone pizza's rol je twee ronde bodems van circa 20 cm. doorsnee. Beleg de pizza met je favoriete ingrediënten en schuif deze zo'n 15 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per stuk
- Energie 587 kcal.
- Vetten 16 gr.
- Waarvan verzadigd 2 gr.
- Koolhydraten 90 gr.
- Waarvan suikers 3 gr.
- Vezels 5 gr.
- Eiwitten 16 gr.
- Zout 0.6 gr.
- Natrium 240 mg.