Zelf speculaaskruiden maken
Recept
Ingrediënten
circa 65 gr.
- 30 gr. kaneelpoeder (6 delen)
- 10 gr. kruidnagelpoeder (2 delen)
- 10 gr. gemalen nootmuskaat (2 delen)
- 5 gr. witte peper (1 deel)
- 5 gr. gemalen anijszaad (1 deel)
- 5 gr. gemalen korianderzaad (1 deel)
Ingrediënten versie 2 (voor ca. 75 gram)
- 40 gr. kaneelpoeder (8 delen)
- 10 gr. kruidnagelpoeder (2 delen)
- 10 gr. gemalen nootmuskaat (2 delen)
- 5 gr. witte peper (1 deel)
- 5 gr. kardemom (1 deel)
- 5 gr. gemberpoeder (1 deel)
Bereidingswijze
Om alle ingrediënten nauwkeurig af te meten heb ik zelf gebruik gemaakt van een zogenaamde weeglepel. Heb je deze niet in huis dan kan je ook maatlepels of een nauwkeurige keukenweegschaal gebruiken. Het gaat er om dat je de juiste verhoudingen aanhoudt om de lekkerste speculaaskruiden te kunnen maken. Daarom heb ik de verhoudingen ('delen') bij de ingrediënten vermeld.
Het is belangrijk dat alle ingrediënten goed fijngemalen zijn en in poedervorm worden gemengd. Kan je bepaalde ingrediënten niet gemalen vinden dan kan je deze zelf goed fijn krijgen met een vijzel. Een keukenmachine is door de kleine hoeveelheden jammer genoeg niet te gebruiken.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar door deze in een bakje met een garde te mengen. Als je alle ingrediënten hebt gemengd kan je deze in een afgesloten potje zeker een aantal maanden bewaren.
Met je zelfgemaakte speculaaskruiden kan je de lekkerste dingen bakken zoals speculaasbrokken, speculaasjes en pepernoten.