Zelf speculaaskruiden maken

Zelf speculaaskruiden maken

Speculaaskruiden zijn onmisbaar voor iedereen die zelf speculaas, pepernoten en andere lekkernijen wil maken. Helaas zijn speculaaskruiden niet altijd even makkelijk te vinden of alleen rond Sinterklaas te koop.

Gelukkig is het heel erg makkelijk om zelf speculaaskruiden te maken. Je hebt maar een aantal specerijen nodig om je eigen voorraadje te maken. Zo heb je voortaan altijd genoeg speculaaskruiden in huis om de lekkerste dingen te bakken. Wil je ook zelf speculaaskruiden maken dan vind je hier twee recepten.

Allebei de versies kan je gebruiken voor zowel pepernoten, kruidnoten als speculaas. De eerste versie is net iets scherper (pittiger) dan de tweede versie. Probeer ze gewoon allebei en kijk wat je zelf het lekkerst vindt.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (circa 65 gr.)

 • 30 gr. kaneelpoeder (6 delen)
 • 10 gr. kruidnagelpoeder (2 delen)
 • 10 gr. gemalen nootmuskaat (2 delen)
 • 5 gr. witte peper (1 deel)
 • 5 gr. gemalen anijszaad (1 deel)
 • 5 gr. gemalen korianderzaad (1 deel)

Ingrediënten versie 2 (voor ca. 75 gram)

 • 40 gr. kaneelpoeder (8 delen)
 • 10 gr. kruidnagelpoeder (2 delen)
 • 10 gr. gemalen nootmuskaat (2 delen)
 • 5 gr. witte peper (1 deel)
 • 5 gr. kardemom (1 deel)
 • 5 gr. gemberpoeder (1 deel)

Bereidingswijze

Om alle ingrediënten nauwkeurig af te meten heb ik zelf gebruik gemaakt van een zogenaamde weeglepel. Heb je deze niet in huis dan kan je ook maatlepels of een nauwkeurige keukenweegschaal gebruiken. Het gaat er om dat je de juiste verhoudingen aanhoudt om de lekkerste speculaaskruiden te kunnen maken. Daarom heb ik de verhoudingen ('delen') bij de ingrediënten vermeld.

Het is belangrijk dat alle ingrediënten goed fijngemalen zijn en in poedervorm worden gemengd. Kan je bepaalde ingrediënten niet gemalen vinden dan kan je deze zelf goed fijn krijgen met een vijzel. Een keukenmachine is door de kleine hoeveelheden jammer genoeg niet te gebruiken.

Meng alle ingrediënten goed door elkaar door deze in een bakje met een garde te mengen. Als je alle ingrediënten hebt gemengd kan je deze in een afgesloten potje zeker een aantal maanden bewaren.

Met je zelfgemaakte speculaaskruiden kan je de lekkerste dingen bakken zoals speculaasbrokken, speculaasjes en pepernoten.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Zelf speculaaskruiden maken

Zelf speculaaskruiden maken

Zelf speculaaskruiden maken

Zelf speculaaskruiden maken

Zelf speculaaskruiden maken

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens