Zelf stokbrood maken

Zelf stokbrood maken

Thuis maak ik regelmatig zelf brood, daar gebruik ik de broodbakmachine voor en eigenlijk ben je daar dus zo mee klaar. Stokbrood had ik zelf nog nooit gemaakt, de hoogste tijd dus om dat eens te proberen. Het resultaat was een heerlijk knapperig stokbrood waar we echt van hebben zitten smullen.

Zelf stokbrood maken is eigenlijk super makkelijk, een leuke manier om kennis te maken met het bakken van brood dus. Ik heb gekozen voor een ‘gewoon’ stokbrood maar je kan natuurlijk ook volkorenmeel of speltmeel gebruiken of er bijvoorbeeld wat zaden doorheen mengen. Met dit basisrecept kan je dus alle kanten op.

Recept

Ingrediënten

2 stokbroodjes

  • 250 gr. bloem
  • 150 ml. handwarm water*
  • 6 gr. instantgist
  • 5 gr. zout

* handwarm water is wanneer je met je hand voelt dat het water nét warm is, dan heeft het ongeveer je lichaamstemperatuur van ca. 36 graden.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zelf heb ik het deeg voor deze zelfgemaakte stokbroodjes in mijn keukenmachine gemaakt, dan ben je hier maar een paar minuten mee bezig. Je kan het deeg ook prima met je handen bereiden, dan ben je er ongeveer 15 minuten mee bezig. Beide manieren leg ik hieronder uit, te beginnen met de keukenmachine.

Kneden met de keukenmachine

Los de gist op in het water en laat even staan. Zeef de bloem boven de mengkom van je keukenmachine, doe aan één kant van de kom het zout en giet er aan de andere kant het water met opgeloste gist bij. Zet de keukenmachine aan en kneed het deeg met je kneedmes tot het een bal vormt. Dit duurt ongeveer een minuutje.

Kneden met de handen

Als je het deeg met de hand maakt zeef je de bloem boven je werkblad en maakt hier een hoopje van, maak in het midden een kuiltje. Strooi het zout rondom de buitenste rand van het hoopje bloem. Los het gist op in het water en laat even staan. Giet het water met gist na een paar minuten in het kuiltje.

Veeg nu steeds wat bloem in het kuiltje met water en kneed met je handen. Ga net zo lang door met kneden tot je een stevige bal hebt die niet meer aan je handen kleeft. Bestuif je handen met wat bloem, dit helpt tegen het plakken.

Rijzen en bakken

Als je een bol deeg hebt doe je deze in een met olie ingevette kom of bak, leg hier een vochtige theedoek over en laat de bol ongeveer één uur rijzen op kamertemperatuur. Na een uur is de bol deeg ongeveer in volume verdubbeld.

Bestuif je werkblad weer met wat bloem, druk voorzichtig de luchtbellen uit het deeg en haal het uit de kom. Leg op je werkblad en verdeel het deeg in twee gelijke porties. Rol hier twee stokbroden van en leg deze rollen daarna op een bakrooster dat je hebt bekleed met bakpapier. Leg de vochtige theedoek er weer over en laat nog circa 40 minuten rijzen op het rooster.

Vul intussen een braadslee met water en zet deze helemaal onderin je oven, verwarm je oven voor op 220 graden. Je oven heeft nu alle tijd om op te warmen en door het water krijg je een wat vochtige atmosfeer in de oven, hierdoor krijgt je stokbrood zo een heerlijk krokante korst. Laat deze braadslede met water ook tijdens het bakken van je stokbrood onderin de oven staan.

Na de tweede rijs strooi je nu wat bloem over de stokbroden en maak je een scherp mes vochtig onder de kraan. Snijd met het natte mes nu zigzag wat sneetjes aan de bovenkant van je stokbrood en zet het bakrooster zo'n 15 minuten in je oven.

Haal de stokbroden eruit als ze mooi bruin zijn geworden en klop met een lepel of vork aan de onderkant, als het stokbrood een beetje 'hol' klinkt zijn ze klaar. Anders moet je ze nog net wat langer in de oven laten liggen. Laat de stokbroden een beetje afkoelen op een taartrooster.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zelf stokbrood maken'
Afbeelding bij 'Zelf stokbrood maken'
Afbeelding bij 'Zelf stokbrood maken'
Afbeelding bij 'Zelf stokbrood maken'
Afbeelding bij 'Zelf stokbrood maken'