De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes

De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes
Bijgerecht
10 minuten + 35 minuten oven
4 personen

Nederland is een echt patatland, dat is niet gek want voor de meesten is het een prima snack die lekker makkelijk te maken is of gehaald wordt. Vooral in het weekend gaan er in veel huishoudens heel wat patatjes doorheen. Deze superknapperige ovenfrietjes zijn een heel erg lekker alternatief en ook nog eens een héél stuk gezonder.

Het mooie is dat je deze lekkere ovenfrietjes zo hebt gemaakt. Even schillen, snijden, spoelen, husselen en in de oven… en na iets meer dan een half uurtje komen de knapperige ovenfrietjes alweer naar buiten. Het geheim is om er een heel klein beetje bloem overheen te strooien en om zachtkokende aardappelen te gebruiken, niét de hardkokende al zou je dat juist denken.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kilo kruimige aardappelen (zo groot mogelijk)
  • zeezout
  • bloem
  • zonnebloemolie

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 180 graden en leg twee bakplaten klaar met bakpapier. Als je biologische of goed schoon gemaakte aardappelen hebt kan je er voor kiezen om ze met schil en al te snijden, authentieker zal je jouw ovenfrietjes niet krijgen. Eet je ze liever zonder schil dan moet je alle aardappelen even schillen.

Als je de aardappelen hebt geschild snijd je de aardappelen in dikke plakken van ongeveer een halve tot één centimeter. Snijd deze plakken daarna in lange frites van ongeveer dezelfde dikte. Doe de versgesneden frites in een vergiet en spoel deze heel goed af onder koud stromend water. Leg ze daarna op een theedoek en leg daar een andere theedoek overheen, dep alle frites goed droog zodat ze niet meer vochtig zijn.

Leg de droog gedepte frites in een ovenschaal of andere schaal en besprenkel met wat zonnebloemolie, schud goed door elkaar zodat alle patatjes met de olie in aanraking komen. Strooi er daarna heel lichtjes bloem overheen (niet teveel, bijvoorbeeld met een zeefje) en schud nogmaals zodat alle frites met bloem zijn bedekt. Bestrooi nog met wat zout en hussel goed door elkaar en doe ze in de oven. Verdeel de frites over de bakplaten en zorg dat ze niet over elkaar heen liggen.

Je laat de ovenfrites nu circa 20 minuten bakken op 180 graden, na 20 minuten haal je ze er eventjes uit om de frites om te draaien en in de tussentijd verhoog je de oventemperatuur naar 200 graden. Laat de frites op 200 graden nog ongeveer 15 minuten verder bakken en klaar zijn ze.

Haal de frites uit de oven, doe ze in een grote schaal die je met wat keukenpapier hebt bekleed en schud nog even goed door elkaar met nog een beetje zout eroverheen. Lekker met een broodje knakworst en wat gekookte worteltjes, of gewoon zo met een heerlijke klodder mayonaise.

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes
De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes
De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes
De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes
De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens