De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes

De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes

Nederland is een echt patatland, dat is niet gek want voor de meesten is het een prima snack die lekker makkelijk te maken is of gehaald wordt. Vooral in het weekend gaan er in veel huishoudens heel wat patatjes doorheen. Deze superknapperige ovenfrietjes zijn een heel erg lekker alternatief en ook nog eens een héél stuk gezonder.

Het mooie is dat je deze lekkere ovenfrietjes zo hebt gemaakt. Even schillen, snijden, spoelen, husselen en in de oven… en na iets meer dan een half uurtje komen de knapperige ovenfrietjes alweer naar buiten. Het geheim is om er een heel klein beetje bloem overheen te strooien en om zachtkokende aardappelen te gebruiken, niét de hardkokende al zou je dat juist denken.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kilo kruimige aardappelen (zo groot mogelijk)
  • zeezout
  • bloem
  • zonnebloemolie

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 180 graden en leg twee bakplaten klaar met bakpapier. Als je biologische of goed schoon gemaakte aardappelen hebt kan je er voor kiezen om ze met schil en al te snijden, authentieker zal je jouw ovenfrietjes niet krijgen. Eet je ze liever zonder schil dan moet je alle aardappelen even schillen.

Als je de aardappelen hebt geschild snijd je de aardappelen in dikke plakken van ongeveer een halve tot één centimeter. Snijd deze plakken daarna in lange frites van ongeveer dezelfde dikte. Doe de versgesneden frites in een vergiet en spoel deze heel goed af onder koud stromend water. Leg ze daarna op een theedoek en leg daar een andere theedoek overheen, dep alle frites goed droog zodat ze niet meer vochtig zijn.

Leg de droog gedepte frites in een ovenschaal of andere schaal en besprenkel met wat zonnebloemolie, schud goed door elkaar zodat alle patatjes met de olie in aanraking komen. Strooi er daarna heel lichtjes bloem overheen (niet teveel, bijvoorbeeld met een zeefje) en schud nogmaals zodat alle frites met bloem zijn bedekt. Bestrooi nog met wat zout en hussel goed door elkaar en doe ze in de oven. Verdeel de frites over de bakplaten en zorg dat ze niet over elkaar heen liggen.

Je laat de ovenfrites nu circa 20 minuten bakken op 180 graden, na 20 minuten haal je ze er eventjes uit om de frites om te draaien en in de tussentijd verhoog je de oventemperatuur naar 200 graden. Laat de frites op 200 graden nog ongeveer 15 minuten verder bakken en klaar zijn ze.

Haal de frites uit de oven, doe ze in een grote schaal die je met wat keukenpapier hebt bekleed en schud nog even goed door elkaar met nog een beetje zout eroverheen. Lekker met een broodje knakworst en wat gekookte worteltjes, of gewoon zo met een heerlijke klodder mayonaise.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes

De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes

De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes

De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes

De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens