De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes

De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes
Bijgerecht
10 minuten + 35 minuten oven
4 personen

Nederland is een echt patatland. Dat is niet gek want voor de meesten is het een prima snack. Lekker makkelijk te maken of op te halen in de snackbar. Vooral in het weekend gaan er in veel huishoudens heel wat patatjes van de snackbar doorheen. Deze superknapperige ovenfrietjes zijn een heel erg lekker alternatief. En ook nog eens een héél stuk gezonder.

Het mooie is dat je deze lekkere ovenfrietjes zo hebt gemaakt. Even schillen, snijden, spoelen, husselen en in de oven. Na iets meer dan een half uurtje zijn de knapperige ovenfrietjes alweer klaar. Het geheim is om er een heel klein beetje bloem overheen te strooien. En om zacht kokende aardappelen te gebruiken. En juist niét de hard kokende, al zou je dat misschien denken.

Heb je een airfryer? Kijk dan eens naar mijn recept voor knapperige frietjes uit de airfyer. En hier lees je meer over airfryers in het algemeen.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kilo kruimige aardappelen (zo groot mogelijk)
  • zeezout
  • bloem
  • zonnebloemolie

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 180 graden en leg twee bakplaten klaar met bakpapier. Als je biologische of goed schoon gemaakte aardappelen hebt kan je er voor kiezen om ze met schil en al te snijden. Authentieker zal je jouw ovenfrietjes niet krijgen. Eet je ze liever zonder schil? Dan moet je alle aardappelen even schillen.

Als je de aardappelen hebt geschild snijd je de aardappelen in dikke plakken. Van ongeveer een halve tot één centimeter. Snijd deze plakken daarna in lange frites van ongeveer dezelfde dikte. Doe de vers gesneden frites in een vergiet. Spoel deze heel goed af onder koud stromend water. Leg ze daarna op een theedoek en leg daar een andere theedoek overheen. Dep alle frites goed droog zodat ze niet meer vochtig zijn.

Bloem, olie en zout

Doe de droog gedepte frites in een ovenschaal of mengkom. Besprenkel met wat zonnebloemolie en schud goed door elkaar. Zo komen alle patatjes met de olie in aanraking. Strooi er daarna heel lichtjes bloem overheen (niet teveel, bijvoorbeeld met een zeefje). Schud nogmaals zodat alle frites met bloem zijn bedekt. Bestrooi nog met wat grof zeezout en hussel goed door elkaar. Verdeel de frites over de bakplaten en zorg dat ze niet over elkaar heen liggen. Doe ze vervolgens in de oven.

Bakken

Je laat de ovenfrites nu circa 20 minuten bakken op 180 graden. Na 20 minuten haal je ze er eventjes uit om de frites om te draaien. In de tussentijd verhoog je de oventemperatuur naar 200 graden. Laat de frites op 200 graden nog ongeveer 15 minuten verder bakken en klaar zijn ze.

Haal de frites uit de oven. Doe ze in een grote schaal die je met wat keukenpapier hebt bekleed. Schud nog even goed door elkaar met wat extra zout eroverheen. Lekker met een broodje knakworst en wat gekookte worteltjes. Of gewoon zo met een heerlijke klodder mayonaise.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes
De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes
De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes
De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes
De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes
De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes
De allerlekkerste knapperige ovenfrietjes

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 274 kcal.
  • Vetten 5 gr.
  • Waarvan verzadigd 0 gr.
  • Koolhydraten 49 gr.
  • Waarvan suikers 2 gr.
  • Vezels 4 gr.
  • Eiwitten 5 gr.
  • Zout 0.6 gr.
  • Natrium 240 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens