De perfecte gebakken aardappelen

Recept
Ingrediënten (4 personen)
- ca. 750 gr. aardappelen naar keuze (vastkokend)
- roomboter
- olijfolie
- zout
Bereidingswijze
Als je nieuwe en biologische aardappelen hebt is het het lekkerst als je deze in de schil kookt. Dit is niet alleen een stuk makkelijker maar ook nog eens gezonder, in de schil zitten namelijk voedingsstoffen die je anders weg schilt. Ik doe dit trouwens alleen met biologische aardappelen omdat je dan zeker weet dat de schil niet vol gif zit, anders de aardappelen heel goed schoonboenen onder de kraan of (nog beter) toch maar schillen.
Snijd de aardappelen in de gewenste vorm: blokjes, partjes of schijfjes. Zelf snijd ik er meestal partjes van omdat ik die het makkelijkst vind te bakken. Maar ook komen er regelmatig schijfjes uit mijn pan tevoorschijn, kies gewoon wat je het leukst vindt.
Kook de aardappelen nu in ruim kokend water (helemaal onder water) en prik er regelmatig even in met een aardappelmesje. Als de aardappels nog hard zijn kook je ze nog even door en zodra de punt van je mesje er makkelijk inglijdt zijn ze goed. Meestal duurt dit zo'n 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de grootte van je aardappelstukjes en het soort aardappelen. Haal de pan van het vuur en giet je de aardappels af in een vergiet. Laat ze daarna even uitlekken zodat ze zo gebakken kunnen worden.
Zet een koekenpan op het vuur en verwarm deze even voor zodat die goed warm wordt, hoe groter de koekenpan hoe beter. Als de koekenpan goed warm is doe je er een flinke klont boter in en een flinke scheut olijfolie, ongeveer 50/50. Zorg dat er een goede laag in de koekenpan komt te staan zodat je de aardappelen goed kan bakken. Als alle boter gesmolten is bedek je de hele bodem van de pan met de stukjes gekookte aardappelen maar zorg je ervoor dat deze niet op elkaar komen te liggen.
Zet het vuur middelhoog en laat de aardappelen een paar minuten bakken terwijl je ze af en toe een beetje door de pan schuift. Draai er af en toe eentje om en kijk of ze al mooi goudbruin worden, als dat het geval is draai je alle aardappels om (bv. met een vleestang) zodat je de andere kant kan bakken. Als je eerste portie klaar is schep je de gebakken aardappelen met een spatel uit de pan in een grote bak waar je wat keukenpapier in hebt gelegd. Strooi er wat zout overheen, even goed schudden en daarna warm houden in een pan zonder deksel op een laag vuurtje.
Herhaal dit tot alle aardappelen gebakken zijn en bestrooi uiteindelijk alles nog met een beetje zout. Wat grove zoutkorrels zijn het lekkerst. Als het vet in de pan te weinig wordt doe je er eerst weer wat boter en olijfolie bij. Heerlijk als bijgerecht voor bijna iedere maaltijd, bijvoorbeeld met sliptongetjes en wortelen.
Variaties
Je kan eindeloos variëren met smaken, vormen en soorten aardappels. Mijn favoriete variaties zijn met Italiaanse kruiden, met verse rozemarijn, met geplette teentjes knoflook of met tijm. Ook gebakken met wat paprikapoeder, chilipoeder of oregano smaakt heerlijk.
De kruiden voeg je gewoon toe tijdens het bakken in de roomboter en olie, zo trekken de smaken er goed in. Vlak voor het opdienen strooi je er nog een klein beetje extra overheen.
Recepten in je mail
Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.
Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

