
De perfecte gebakken aardappelen
Recept
Ingrediënten
4 personen
- ca. 750 gr. aardappelen naar keuze (vastkokend)
- roomboter
- olijfolie
- zout
Bereidingswijze
Het lekkerst is het als je de aardappelen in de schil kookt. Dit is niet alleen een stuk makkelijker maar ook nog eens gezonder. In de schil zitten namelijk voedingsstoffen die je anders weg schilt. Je kan de aardappels het best even goed schoon boenen onder de kraan. Of je pakt een schilmesje of dunschiller en schilt ze alsnog.
Aardappels snijden
Snijd de aardappelen in de gewenste vorm: blokjes, partjes of schijfjes. Zelf snijd ik er meestal partjes van omdat ik die het makkelijkst vind te bakken. Maar ook komen er regelmatig schijfjes uit mijn pan tevoorschijn. Kies gewoon wat je het leukst vindt.
Voorkoken
Kook de aardappelen nu in ruim kokend water (in een kookpan en helemaal onder water). Prik er regelmatig even in met een mesje. Als de aardappels nog hard zijn kook je ze nog even door. Zodra de punt van je mesje er makkelijk inglijdt zijn ze goed. Meestal duurt dit zo'n 5 tot 10 minuten,. Dit is afhankelijk van de grootte van je aardappelstukjes en het soort aardappelen. Haal de pan van het vuur en giet je de aardappels af in een vergiet. Laat ze daarna even uitlekken zodat ze zo gebakken kunnen worden.
Aardappelen bakken
Zet een flinke koekenpan op laag vuur en verwarm deze voor zodat die goed warm wordt. Hoe groter de koekenpan hoe beter. Als de koekenpan goed warm is doe je er een flinke klont boter in en een flinke scheut olijfolie, ongeveer 50/50. Zorg dat er een goede laag in de koekenpan komt te staan zodat je de aardappelen goed kan bakken. Als alle boter gesmolten is bedek je de hele bodem van de pan met de stukjes gekookte aardappelen. Zorg er voor dat deze niet op elkaar komen te liggen.
Zet het vuur middelhoog en laat de aardappelen een paar minuten bakken terwijl je ze af en toe een beetje door de pan schuift. Draai er af en toe eentje om en kijk of ze al mooi goudbruin worden, als dat het geval is draai je alle aardappels om (bv. met een keukentang) zodat je de andere kant kan bakken. Als je eerste portie klaar is schep je de gebakken aardappelen met een spatel uit de pan in een grote kom waar je wat keukenpapier in hebt gelegd. Strooi er wat zout overheen, even goed schudden en daarna warm houden in een pan zonder deksel op een laag vuurtje.
Herhaal dit tot alle aardappelen gebakken zijn en bestrooi uiteindelijk alles nog met een beetje zout. Wat grove zoutkorrels zijn het lekkerst. Als het vet in de pan te weinig wordt doe je er eerst weer wat boter en olijfolie bij. Heerlijk als bijgerecht voor bijna iedere maaltijd, bijvoorbeeld met sliptongetjes en wortelen.
Variaties
Je kan eindeloos variëren met smaken, vormen en soorten aardappels. Mijn favoriete variaties zijn met Italiaanse kruiden, met verse rozemarijn, met geplette teentjes knoflook of met tijm. Ook gebakken met wat paprikapoeder, chilipoeder of oregano smaakt heerlijk.
De kruiden voeg je gewoon toe tijdens het bakken in de roomboter en olie, zo trekken de smaken er goed in. Vlak voor het opdienen strooi je er nog een klein beetje extra overheen.
Recepten in je mail

