Dikke friet uit de oven

Dikke friet uit de oven

Zo heel af en toe haal ik nog wel eens patat bij de snackbar om de hoek, maar echt lekker vind ik ze niet meer. Deze zelfgemaakte dikke friet uit de oven is echt stukken smakelijker en ook nog eens gezonder, gebakken in de schil en zonder frituurvet. Erg lekker als bijgerecht en omdat ze zo dik zijn ziet het er ook nog eens leuk uit.

Zelf noem ik dit ambachtelijke friet, en als je ze bereid volgens dit recept worden ze echt heerlijk knapperig en smaken ze fantastisch. Het geheim zit hem in het afspoelen en droogdeppen en het gebruik van een beetje bloem. Door het spoelen verwijder je veel van het zetmeel en de bloem zorgt voor een krokant laagje. Hier vind je het recept, je hebt ze echt zo gemaakt.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. kruimige aardappelen*
  • zonnebloemolie
  • bloem
  • grof zeezout
  • rozemarijn

* Ik kies altijd voor biologische aardappelen, je hoeft dan alleen de schil even schoon te boenen en de friet te snijden. Je bent niet alleen zo klaar maar het is ook nog eens veel lekkerder én gezonder.

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar. In Duitsland vond ik in de supermarkt speciaal bakpapier voor knapperige ovensnacks, dit neemt het vet volledig op. In Nederland heb ik er nog niet naar gezocht maar het werkt in ieder geval perfect.

Boen de aardappelen goed schoon en snijd in plakken van circa één centimeter dik, snijd er daarna dikke frieten van die allemaal ook circa één centimeter dik zijn. Doe de friet in een vergiet en spoel goed af onder stromend koud water. Stort de friet op een keukenhanddoek en dep zoveel mogelijk droog.

Doe de dikke friet hierna in een mengkom en sprenkel er ruim zonnebloemolie over, hussel goed door elkaar. Doe er daarna een paar kleine snufjes bloem over, hussel nogmaals goed door elkaar. Strooi er tenslotte wat grof zeezout over en hussel voor een laatste keer.

Verdeel de dikke friet over de ovenplaat en strooi er nog wat grof zeezout over. Ris de naaldjes van een paar takjes rozemarijn en hak deze goed fijn, strooi over de friet. Doe de friet nu 30 minuten in je voorverwarmde oven en keer de friet halverwege, bijvoorbeeld met een vleestang. Dat is even een werkje maar zo krijg je echt de lekkerste friet.

Als de lekker dikke ovenpatat mooi goudbruin is haal je de bakplaat uit de oven, doe een paar vellen keukenpapier in een vergiet en schep de friet hierin. Schud even goed om en doe de friet in een schaal, serveer met een lekkere klodder mayonaise.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Dikke friet uit de oven

Dikke friet uit de oven

Dikke friet uit de oven

Dikke friet uit de oven

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens