Dikke friet uit de oven
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. kruimige aardappelen*
- zonnebloemolie
- bloem
- grof zeezout
- rozemarijn
* Ik kies altijd voor biologische aardappelen, je hoeft dan alleen de schil even schoon te boenen en de friet te snijden. Je bent niet alleen zo klaar maar het is ook nog eens veel lekkerder én gezonder.
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar. In Duitsland vond ik in de supermarkt speciaal bakpapier voor knapperige ovensnacks, dit neemt het vet volledig op. In Nederland heb ik er nog niet naar gezocht maar het werkt in ieder geval perfect.
Boen de aardappelen goed schoon en snijd in plakken van circa één centimeter dik, snijd er daarna dikke frieten van die allemaal ook circa één centimeter dik zijn. Doe de friet in een vergiet en spoel goed af onder stromend koud water. Stort de friet op een keukenhanddoek en dep zoveel mogelijk droog.
Doe de dikke friet hierna in een mengkom en sprenkel er ruim zonnebloemolie over, hussel goed door elkaar. Doe er daarna een paar kleine snufjes bloem over, hussel nogmaals goed door elkaar. Strooi er tenslotte wat grof zeezout over en hussel voor een laatste keer.
Verdeel de dikke friet over de ovenplaat en strooi er nog wat grof zeezout over. Ris de naaldjes van een paar takjes rozemarijn en hak deze goed fijn, strooi over de friet. Doe de friet nu 30 minuten in je voorverwarmde oven en keer de friet halverwege, bijvoorbeeld met een vleestang. Dat is even een werkje maar zo krijg je echt de lekkerste friet.
Als de lekker dikke ovenpatat mooi goudbruin is haal je de bakplaat uit de oven, doe een paar vellen keukenpapier in een vergiet en schep de friet hierin. Schud even goed om en doe de friet in een schaal, serveer met een lekkere klodder mayonaise.