Hasselback aardappels

Hasselback aardappels

Aardappels zijn een stuk veelzijdiger dan je misschien zou denken. Puree, gepoft, chips, friet… je kan er echt alle kanten mee op. Zo kan je er bijvoorbeeld ook heerlijke Hasselback aardappels van maken. Een erg lekker en mooi uitziend bijgerecht.

De Hasselback aardappel komt oorspronkelijk uit Zweden. In het bij een hotel behorende restaurant Hasselbacken werd deze als eerste geserveerd. De aardappels worden in dunne plakjes ingekeept waarna je ze vult of bestrooid met kruiden, kaas en bijvoorbeeld olie.

De Hasselback aardappels zien er heel feestelijk uit en zijn vooral heel erg lekker. Van binnen is de aardappel lekker gaar terwijl de buitenkant heerlijk knapperig is. Hasselback aardappels zijn erg makkelijk om te maken, het recept vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 8 flinke aardappels, vastkokend
  • olijfolie
  • verse rozemarijn
  • grof zeezout
  • 50 gr. kaas, geraspt

Je kan eindeloos variëren: vervang de olijfolie door gesmolten boter, probeer verschillende soorten kaas, gebruik eens fijngehakte knoflook of probeer andere kruiden.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet een bakplaat of flinke ovenschaal klaar. Hak vast een paar takjes rozemarijn fijn en zet klaar voor zo.

Zoek acht ongeveer even grote aardappels uit die je goed neer kan leggen zonder dat ze omrollen of kantelen. Heb je deze niet dan kan je de onderkant eventueel plat afsnijden. Leg de aardappel met de meest platte kant op de snijplank en kerf deze in maar snij nét niet tot onderen. De 'plakjes' moeten maar een paar millimeter dik worden.

Als je een vaste hand en goed scherp mes hebt snijd je waarschijnlijk uit de losse pols. Eventueel kan je de aardappel tussen twee pollepels of in in een diepe lepel leggen. Zo kan je makkelijk snijden zonder dat je de aardappel helemaal doorsnijdt. De bedoeling is dat de aardappel heel blijft zoals je op de foto's hieronder kan zien.

Leg de aardappels nu op de bakplaat en sprenkel er ruim olijfolie over. Doe dit zo langzaam mogelijk zodat de olie goed in de sneetjes kan lopen. Strooi er wat grof zeezout over en wat van de fijngehakte rozemarijn. Strooi er tenslotte nog een beetje geraspte kaas over en schuif de Hasselback aardappels 45 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven.

De exacte oventijd hangt een beetje af van de grootte van de aardappels en hoe diep je uiteindelijk hebt ingekerfd. De bedoeling is dat de binnekant van de aardappel gaar is en de bovenkant lekker krokant. Serveer de Hasselback aardappel in zijn geheel als bijgerecht.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Hasselback aardappels'
Afbeelding bij 'Hasselback aardappels'
Afbeelding bij 'Hasselback aardappels'
Afbeelding bij 'Hasselback aardappels'
Afbeelding bij 'Hasselback aardappels'