Hasselback aardappels

Hasselback aardappels
Bijgerecht
10 minuten + ca. 60 minuten oven
4 personen

Aardappels zijn een stuk veelzijdiger dan je misschien zou denken. Puree, gepoft, chips, friet… je kan er echt alle kanten mee op. Zo kan je er bijvoorbeeld ook heerlijke Hasselback aardappels van maken. Een erg lekker en mooi uitziend bijgerecht.

De Hasselback aardappel komt oorspronkelijk uit Zweden. In het bij een hotel behorende restaurant Hasselbacken werd deze als eerste geserveerd. De aardappels worden in dunne plakjes ingekeept waarna je ze vult of bestrooid met kruiden, kaas en bijvoorbeeld olie.

De Hasselback aardappels zien er heel feestelijk uit en zijn vooral heel erg lekker. Van binnen is de aardappel lekker gaar terwijl de buitenkant heerlijk knapperig is. Hasselback aardappels zijn erg makkelijk om te maken, het recept vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 8 flinke aardappels, vastkokend
  • olijfolie
  • verse rozemarijn
  • grof zeezout
  • 50 gr. kaas, geraspt

Je kan eindeloos variëren: vervang de olijfolie door gesmolten boter, probeer verschillende soorten kaas, gebruik eens fijngehakte knoflook of probeer andere kruiden.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet een bakplaat of flinke ovenschaal klaar. Hak vast een paar takjes rozemarijn fijn en zet klaar voor zo.

Zoek acht ongeveer even grote aardappels uit die je goed neer kan leggen zonder dat ze omrollen of kantelen. Heb je deze niet dan kan je de onderkant eventueel plat afsnijden. Leg de aardappel met de meest platte kant op de snijplank en kerf deze in maar snij nét niet tot onderen. De 'plakjes' moeten maar een paar millimeter dik worden.

Als je een vaste hand en goed scherp mes hebt snijd je waarschijnlijk uit de losse pols. Eventueel kan je de aardappel tussen twee pollepels of in in een diepe lepel leggen. Zo kan je makkelijk snijden zonder dat je de aardappel helemaal doorsnijdt. De bedoeling is dat de aardappel heel blijft zoals je op de foto's hieronder kan zien.

Leg de aardappels nu op de bakplaat en sprenkel er ruim olijfolie over. Doe dit zo langzaam mogelijk zodat de olie goed in de sneetjes kan lopen. Strooi er wat grof zeezout over en wat van de fijngehakte rozemarijn. Strooi er tenslotte nog een beetje geraspte kaas over en schuif de Hasselback aardappels 45 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven.

De exacte oventijd hangt een beetje af van de grootte van de aardappels en hoe diep je uiteindelijk hebt ingekerfd. De bedoeling is dat de binnekant van de aardappel gaar is en de bovenkant lekker krokant. Serveer de Hasselback aardappel in zijn geheel als bijgerecht.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Hasselback aardappels
Hasselback aardappels
Hasselback aardappels
Hasselback aardappels
Hasselback aardappels

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens