Knapperige verse frietjes uit de Airfryer

Knapperige verse frietjes uit de Airfryer

Met dit recept voor knapperige verse frietjes uit de Airfryer kan je voortaan zonder zorgen patatjes eten. Je gebruikt voor deze knapperige frietjes namelijk bijna geen olie. Toch benader je met deze friet uit de Airfryer bijna de smaak van gefrituurde frietjes.

De bereidingswijze voor deze frietjes haalde ik van de website van Philips, de uitvinder van de Airfryer. Ik deed ze er nét iets langer in en schudde ze een paar keer om maar hield verder het recept aan. En jawel, de frietjes uit de Airfryer waren heerlijk knapperig en smaakten naar meer. Wil je ook knapperige frietjes in de Airfryer maken dan vind je hieronder het makkelijke recept.

Heb je geen airfryer? Probeer dan dit recept voor knapperige frietjes uit de oven eens.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg. aardappels, iets kruimig*
  • arachideolie
  • grof zeezout

* Bintjes worden vaak gebruikt voor frietjes, ook Agria en Désirée zijn rassen die zeer geschikt zijn voor knapperige frietjes.

Bereidingswijze

Deze keer schilde ik de aardappelen maar je kan ze ook prima met schil bereiden, boen ze dan even schoon onder de kraan. Snijd de aardappelen in plakken van maximaal één centimeter en vervolgens in frietjes in dezelfde dikte. Spoel de gesneden frietjes kort onder de kraan en zet ze daarna onder water in een mengkom. Laat ze minimaal een half uur staan, liever nog iets langer. Zo kan het zetmeel uit de aardappels trekken waardoor je frietjes niet zo snel aan zullen branden.

Heb je een airfryer die je voor moet verwarmen? Warm deze dan voor op 120 graden. Stort de frietjes nu in een vergiet en doe ze nog vochtig en al in het mandje van je airfryer. Bak de frietjes tien minuten op 120 graden waarbij je ze na vijf minuten even goed door elkaar schudt.

Haal het mandje er nu even uit stort de frietjes in een mengkom. Doe er een scheutje arachideolie bij en strooi er wat grof zeezout over, schep goed door elkaar. Indien nodig verwarm je tussendoor de airfryer tot 180 graden. Doe de frietjes terug in de mand van je airfryer en bak ze zo'n 25 minuten op 180 graden. Ook nu haalde ik ze om de vijf minuten even uit de airfryer om ze goed om te schudden.

Na zo'n 25 minuten zijn je knapperige frietjes uit de airfryer klaar. Mooi goudgeel, nog krokant van buiten en een klein beetje bloemig van binnen. Wij vonden ze echt heerlijk en zullen ze voortaan alleen nog maar op deze manier maken.

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Knapperige verse frietjes uit de Airfryer

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens