Knapperige verse frietjes uit de Airfryer
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. aardappels, iets kruimig*
- arachideolie
- grof zeezout
* Bintjes worden vaak gebruikt voor frietjes, ook Agria en Désirée zijn rassen die zeer geschikt zijn voor knapperige frietjes.
Bereidingswijze
Deze keer schilde ik de aardappelen maar je kan ze ook prima met schil bereiden, boen ze dan even schoon onder de kraan. Snijd de aardappelen in plakken van maximaal één centimeter en vervolgens in frietjes in dezelfde dikte. Spoel de gesneden frietjes kort onder de kraan en zet ze daarna onder water in een mengkom. Laat ze minimaal een half uur staan, liever nog iets langer. Zo kan het zetmeel uit de aardappels trekken waardoor je frietjes niet zo snel aan zullen branden.
Heb je een airfryer die je voor moet verwarmen? Warm deze dan voor op 120 graden. Stort de frietjes nu in een vergiet en doe ze nog vochtig en al in het mandje van je airfryer. Bak de frietjes tien minuten op 120 graden waarbij je ze na vijf minuten even goed door elkaar schudt.
Haal het mandje er nu even uit stort de frietjes in een mengkom. Doe er een scheutje arachideolie bij en strooi er wat grof zeezout over, schep goed door elkaar. Indien nodig verwarm je tussendoor de airfryer tot 180 graden. Doe de frietjes terug in de mand van je airfryer en bak ze zo'n 25 minuten op 180 graden. Ook nu haalde ik ze om de vijf minuten even uit de airfryer om ze goed om te schudden.
Na zo'n 25 minuten zijn je knapperige frietjes uit de airfryer klaar. Mooi goudgeel, nog krokant van buiten en een klein beetje bloemig van binnen. Wij vonden ze echt heerlijk en zullen ze voortaan alleen nog maar op deze manier maken.