Krokant gebakken aardappels uit de oven

Krokant gebakken aardappels uit de oven

In een video van Jamie Oliver ontdekte ik deze lekkere krokant gebakken aardappels uit de oven. De perfect gebakken aardappels zijn lekker knapperig van buiten en nog heerlijk zacht van binnen. Een winnende combinatie wat mij betreft die je echt eens moet proberen.

Je kookt de aardappels eerst kort voor waarna je ze met boter en olijfolie in de oven bakt. Tussendoor haal je ze er even uit om ze een beetje te pletten, niet zoals bij smashed potatoes maar iets subtieler. Het resultaat zijn deze goddelijke krokant gebakken aardappels, het makkelijke recept vind je hieronder.

In de video worden de aardappels trouwens ook gebakken met ganzenvet of alleen olijfolie, dit heb ik nog niet geprobeerd. Ook de kruiden uit de video laat ik achterwege, alleen grof zeezout in deze versie. Varieer met kruiden als tijm en rozemarijn of voeg wat tenen knoflook toe.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappelen, kruimig
  • roomboter
  • olijfolie
  • grof zeezout

Optioneel:

  • rozemarijn
  • tijm
  • knoflook

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 180 graden en zet een flinke ovenschaal of grote bakplaat klaar. Zet ook vast een flinke pan met ruim kokend water op het vuur om de aardappels in voor te koken.

Schil de aardappels niet maar boen ze even schoon. Schraap slechte plekjes eventueel weg met een mesje. Snijd de aardappels vervolgens in gelijke stukken en kook ze zo'n tien minuten tot ze net beginnen te verkruimelen. Stort de aardappels in een vergiet en laat kort droogstomen.

Snijd intussen flinterdunne plakjes van een stuk roomboter en leg deze in de ovenschaal. Sprenkel er ruim olijfolie over en leg daarna de voorgekookte en nog warme aardappels in de schaal. Zorg ervoor dat ze naast elkaar en niet op elkaar liggen. Sprenkel er nog wat olijfolie over en bestrooi met grof zeezout en eventueel kruiden naar smaak. Bak de aardappels nu 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Na 40 minuten haal je de aardappels even uit de oven maar laat je de oven aan staan. Plet de aardappels een beetje met een aardappelstamper. Let op, het is niet de bedoeling ze helemaal te pletten maar voorzichtig in te drukken. De schil moet nét openbarsten en de aardappeltjes mogen maar een klein beetje plat zijn. Strooi er nog wat grof zeezout over en bak ze nog tien minuten in de oven.

Haal de aardappels uit de oven als de buitenkant mooi krokant en de binnenkant nog luchtig en zacht is. Zo krijg ook jij voortaan perfect gebakken aardappels uit de oven en maak je ze nooit meer anders.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Krokant gebakken aardappels uit de oven'
Afbeelding bij 'Krokant gebakken aardappels uit de oven'
Afbeelding bij 'Krokant gebakken aardappels uit de oven'
Afbeelding bij 'Krokant gebakken aardappels uit de oven'
Afbeelding bij 'Krokant gebakken aardappels uit de oven'