Misschien wel de lekkerste aardappeltjes uit de oven

Misschien wel de lekkerste aardappeltjes uit de oven

Aardappels, je kan er zoveel mee. Lekker pureren, bakken, poffen, koken of grillen… met aardappeltjes kan je echt alle kanten op. Zo zijn er ook heel veel recepten te vinden voor aardappeltjes uit de oven, ook die zijn op allerlei manieren te bereiden. Maar misschien wel de lekkerste aardappeltjes uit de oven krijg je met dit eenvoudige recept.

Ik gebruik als ik aardappels in de oven maak altijd aardappels die ik in de schil kan eten. Dat is niet alleen lekker maar de schil bevat ook nog eens extra voedingstoffen die je anders gewoon weg gooit. Maar misschien het mooiste is wel dat je ze niet hoeft te schillen en zo klaar bent. Gebruik je aardappels in de schil dan staat dit gerechtje binnen een half uurtje op tafel.

Zelf heb ik deze aardappeltjes uit de oven gisteren gegeten met gestoofde wortels met honing en een lekker speklapje. Hoe je een speklapje bereidt weet iedereen wel, voor de gestoofde wortels heb ik een receptje bijgevoegd. Eet smakelijk!

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappelen
  • 4 takjes rozemarijn
  • 4 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout

Worteltjes

  • 800 gr. wortels
  • 50 gr. roomboter
  • ca. 50 ml. water
  • vloeibare honing

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 200 graden.

Als je aardappels hebt die je in de schil kan eten boen je deze goed schoon met een theedoek, zo niet dan moet je ze even schillen. Snijd de aardappels zigzag in partjes van ongeveer gelijke grootte en doe deze in een ovenschaal of op een met bakpapier bedekte ovenplaat.

Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn en snijd deze zo fijn mogelijk. Pel de teentjes knoflook en plet deze even onder een groot mes. Je legt het mes er gewoon op en slaat met de palm van je hand op de platte kant van het mes. Je kan ze eventueel in stukjes snijden maar omdat je ze zo gaat pureren is dat niet echt nodig.

Doe de fijngesneden rozemarijn samen met de knoflook en circa 25 ml. olijfolie in een diepe bak of beker en voeg naar smaak peper en zout toe. Pureer alles met je staafmixer tot de teentjes knoflook helemaal fijn zijn gemalen. Druppel de olie nu over de aardappels in je ovenschaal en hussel alles goed door elkaar met een lepel zodat alle aardappels bedekt zijn met de olie.

Zet de ovenschaal nu 25 minuten in de oven waarbij je de temperatuur de laatste 5 minuten nog even naar 225 draait. Halverwege even goed omroeren en controleren of de aardappeltjes niet aanbranden. Als ze klaar zijn bedek je een vergiet met wat keukenpapier en schud je de aardappelpartjes even goed om. Strooi er nog wat versgemalen zout overheen en klaar zijn je aardappels uit de oven. Heerlijk met gestoofde wortels in honing en een speklapje.

Gestoofde worteltjes

Zet een pan waar je een deksel bij hebt op laag vuur zodat deze vast warm wordt.

Spoel de wortels even af onder de kraan en wrijf ze goed droog met een theedoek, snijd de wortels in kleine stukjes van circa één centimeter lang. Smelt de roomboter in de pan en doe de wortels erbij, laat op een laag vuur zo'n 15 minuten stoven met het deksel op de pan en roer regelmatig even om. Als je ziet dat de boter bijna op is of de wortelsjes beginnen aan te bakken giet je er wat water bij. Dit herhaal je tot de 15 minuten voorbij zijn.

Na 15 minuten doe je een flinke scheut vloeibare honing over je wortels en roer je alles weer even om zodat de worteltjes goed bedekt zijn. Zet het vuur nu hoog en kook nog een paar minuten met de deksel van de pan tot het water volledig is verdampt. Opdienen en smullen maar, het is een van de favorieten van onze lieve zoon.

Tip: wil je nog wat extra smaak aan de worteltjes toevoegen dan kan je er tegelijk met de honing wat fijngesneden tijm aan toevoegen, een heerlijke smaakcombinatie.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Misschien wel de lekkerste aardappeltjes uit de oven

Misschien wel de lekkerste aardappeltjes uit de oven

Misschien wel de lekkerste aardappeltjes uit de oven

Misschien wel de lekkerste aardappeltjes uit de oven

Misschien wel de lekkerste aardappeltjes uit de oven

Misschien wel de lekkerste aardappeltjes uit de oven

Misschien wel de lekkerste aardappeltjes uit de oven

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens