Pastinaakfrietjes uit de oven

Pastinaakfrietjes uit de oven
Bijgerecht
10 minuten + ca. 30 minuten oven
4 personen

Pastinaak is een wortelsoort die je tegenwoordig het hele jaar door kan kopen. Het is één van de zogenaamde ‘vergeten groenten’, al is die naam volgens mij al lang niet meer van toepassing. Pastinaak smaakt erg zacht en is erg lekker om bijvoorbeeld te roosteren of te verwerken in een puree.

Wat je er ook mee kan doen is er patat van maken, daarom vind je hier het recept voor pastinaakfrietjes uit de oven. Een erg lekker en vooral makkelijk bijgerecht dat je eigenlijk zo hebt gemaakt. Ik maak ze deze keer met grof zeezout maar je kan ze bijvoorbeeld ook kruiden met paprikapoeder, chilipoeder of een andere smaakmaker. Lekker met wat mayonaise, probeer maar eens.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg. pastinaak
  • olijfolie of zonnebloemolie
  • grof zeezout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een met bakpapier beklede bakplaat klaar. Heb je twee bakplaten gebruik ze dan allebei, verwissel in de oven halverwege van positie.

Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd de boven- en onderkant er vanaf. Halveer de pastinaken eventueel en maak er plakken van die ongeveer een halve centimeter dik zijn. Snijd deze plakken vervolgens in dikke frites die ongeveer even groot zijn.

Doe de gesneden pastinaakfrites in een mengkom en sprenkel er wat olijfolie of zonnebloemolie over. Hussel even goed door elkaar zodat alle frites met olie zijn bedekt en verdeel ze over je bakplaat, strooi er wat grof zeezout of een andere smaakmaker over en zet ze nu 15 minuten in de oven.

Haal ze er na een kwartier weer uit maar laat de oven aan staan, draai de pastinaakfrietjes om en schuif de ovenplaat nog zo'n 10 tot 15 minuten terug in je oven. Hou de laatste minuten even goed in de gaten of ze niet te donker worden en haal ze er uit.

Doe de pastinaakfrites even in een vergiet waar je een of twee velletjes keukenpapier in hebt gelegd. Schud de frietjes goed door elkaar zodat het meeste vet eraf gaat en strooi er eventueel nog wat grof zeezout over. Je pastinaakfrietjes zijn klaar om geserveerd te worden, eventueel met wat mayonaise.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Pastinaakfrietjes uit de oven
Pastinaakfrietjes uit de oven
Pastinaakfrietjes uit de oven
Pastinaakfrietjes uit de oven
Pastinaakfrietjes uit de oven

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens