Plukbrood met bacon, cheddar en knoflookboter

Plukbrood met bacon, cheddar en knoflookboter

Dit plukbrood met bacon, cheddar en knoflookboter is echt zo gemaakt. Heerlijk als bijgerecht, bijvoorbeeld bij een soepje. Maar ook erg lekker als borrelhapje, het wordt niet voor niets ook wel eens borrelbrood genoemd.

Zelf gebruik ik voor een plukbrood altijd een ongesneden ambachtelijk brood. Bijvoorbeeld van de bakker maar ook in de meeste supermarkten te krijgen. Bovendien kan je oneindig variëren met de ingrediënten. Hieronder vind je mijn variant voor plukbrood met bacon, cheddar en knoflookboter.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (1 brood, 8 porties)

  • 1 ongesneden brood
  • 150 gr. cheddar, geraspt
  • 150 gr. bacon
  • 50 gr. roomboter
  • 2 tenen knoflook
  • grof zeezout
  • handje verse peterselie

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden en zet een met aluminiumfolie beklede bakplaat klaar. Snijd het brood in de lengte in repen waarbij je net niet door de bodem gaat. Draai het brood een kwartslag en herhaal dit. Je eindigt met een brood dat in blokjes is ingesneden maar waarbij de blokjes aan het brood vast blijven zitten.

Verdeel nu de plakjes bacon tussen de ingesneden stukken brood. Hierna verdeel je de geraspte cheddar tussen en over het brood. Smelt in een steelpannetje de roomboter en pers twee teentjes knoflook uit. Snijd een handje verse peterselie fijn. Roer de knoflook samen met de fijngesneden peterselie door de gesmolten boter. Giet de knoflookboter over het plukbrood en strooi er tot slot nog wat grof zeezout over.

Schuif het plukbrood in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 15 minuten staan. Als alle kaas mooi is gesmolten haal je het plukbrood uit de oven. Serveer in zijn geheel en laat iedereen er stukjes boor afplukken. Zo weet je meteen waar de naam plukbrood vandaan komt.

Handig!

Ook lekker

Voedingswaarden (per portie)

  • Energie: 306 kcal.
  • Vetten: 14 gr.
    - waarvan verzadigd: 8 gr.
  • Koolhydraten: 36 gr.
    - waarvan suiker: 1 gr.
  • Vezels: 1 gr.
  • Eiwitten: 14 gr.
  • Zout: 1.8 gr. (720 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Plukbrood met bacon, cheddar en knoflookboter

Plukbrood met bacon, cheddar en knoflookboter

Plukbrood met bacon, cheddar en knoflookboter

Plukbrood met bacon, cheddar en knoflookboter

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens