Zomerse couscoussalade met geroosterde bloemkool

Zomerse couscoussalade met geroosterde bloemkool

Op internet kwam ik ooit een bereiding van bloemkool tegen die lekker wordt gevonden door kinderen. Dat moest ik natuurlijk uitproberen met een zoon van bijna vijf en zo ontdekte ik geroosterde bloemkool uit de oven. Inderdaad een heerlijk recept met een lekker krokante bloemkool met een geheel eigen smaak.

Toen ik het boek De helden van het echte eten las zag ik daar ook een recept met geroosterde bloemkool staan. Het is een recept van Corazon de Raeymaecker van plukboerderij Grondsmaak. Na een mailtje naar Johanna, Barbara en Mayken van Alle Dagen Honger mag ik dat recept via mijn site met je delen. Een heerlijke zomerse salade met een heel verrassende smaak. En je kan de geroosterde bloemkool dus ook los eten, lekker als side dish of gezond tussendoortje.

Meer lekkere en eerlijke recepten kan je vinden in De helden van het echte eten. Smakelijk eten!

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 grote bloemkool
  • 2 kleine uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl. gedroogde tijm
  • 150 gr. couscous
  • 150 ml. water
  • 300 gr. geroosterde amandelen
  • 1 onbespoten citroen
  • 75 ml. olijfolie + wat extra
  • 150 gr. geraspte Parmezaanse kaas
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 170 graden en breng 150 ml. water aan de kook. Snijd de uien in halve ringen. Verwijder de groene bladen en de harde steel van de bloemkool en snijd deze in vier parten. Snijd daarna plakken van ca. 1 cm dik, als ze uit elkaar vallen is dat niet erg.

Leg de bloemkool samen met de gesneden ui, de teentjes knoflook (ongepeld!) en de tijm op bakpapier op een bakplaat. Besprenkel flink met olijfolie en kruid met peper en zout, goed door elkaar husselen en 20 tot 30 minuten roosteren in de oven. Af en toe omdraaien en uit de oven halen als de bloemkool zacht en goudbruin is  en de randjes zijn gekarameliseerd. Haal uit de oven en verwijder de teentjes knoflook, bewaar deze voor later.

Terwijl de bloemkool in de oven zit kan je de couscous bereiden door deze in een kom te doen en er 150 ml. kokend water bij te gieten. Dek de kom af met een bord en laat een paar minuten wellen. Rasp intussen de schil van de citroen en pers de citroen uit, bewaar de geraspte schil en het sap voor zo.

Knijp de geroosterde teentjes knoflook uit in een maatbeker om hier een pesto van te maken. Voeg een kwart van de bloemkool toe, hak 100 gr. van de amandelen grof en doe deze er ook bij en voeg tenslotte het sap van de citroen, de olijfolie en de geraspte Parmezaan toe. Mix dit tot een smeuïge pesto met een staafmixer of in een keukenmachine. Op smaak brengen met peper en zout.

Meng de couscous met de pesto en roer hier de rest van de geroosterde bloemkool doorheen, voeg de rest van de geroosterde amandelen toe en werk af met de geraspte citroenschil. Je kan deze zomerse couscoussalade met geroosterde bloemkool zowel lauw als koud eten. Verrassend lekker.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Zomerse couscoussalade met geroosterde bloemkool'
Afbeelding bij 'Zomerse couscoussalade met geroosterde bloemkool'