De perfecte crème brûlée

De perfecte crème brûlée

Heel wat jaren geleden had ik ook een blog (zoozana.nl) waar ik van alles op besprak. Een van de best bezochte artikelen in die tijd was mijn recept voor ‘de perfecte crème brûlée’, een recept dat ik na heel veel proberen heb samengesteld en dat ik nog steeds gebruik. En met mij vele anderen want ik zag het onlangs ook op Smulweb staan, erg leuk om je eigen recept daar tegen te komen!

Ik heb hieronder het recept precies zo overgenomen zoals ik het toen heb geschreven. Ik raad je aan alle voorbereidingen vast te treffen zodat je je kan concentreren op de bereiding zelf. Warm de oven dus vast voor op 160 graden, scheidt de eierdooiers vast en zet deze klaar in een bakje en zorg dat je de andere ingrediënten al afgemeten klaar hebt staan.

Als je de stappen precies zo volgt kan je crème brûlée eigenlijk niet mislukken.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 2 dl. volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 80 gram kristalsuiker
  • 5 eidooiers
  • 2,5 dl. slagroom
  • wat bruine rietsuiker of fijne kristalsuiker

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 160 graden.

Zet een pannetje op een laag vuur en doe hier de melk en het hele vanillestokje in. Breng het geheel langzaam aan de kook en zodra de melk begint te koken zet je het vuur af. De melk koelt nu langzaam af en dat is niet erg. Ondertussen klop je in een kom de eierdooiers los met 60 gram suiker, tot je een mooie egale en romige massa krijgt.

Haal nu het vanillestokje uit het pannetje en snijdt deze over de lengte doormidden. Met een puntig mesje schraap je nu alle zaadjes, het merg, uit het vanillestokje en schuift deze op een schoteltje. Zodra je dit gedaan hebt kan je de nog warme melk al roerend aan het eiermengsel toevoegen. Zodra je alle melk hebt toegevoegd roer je direct daarna de slagroom door het mengsel heen. Vervolgens schuif je het vanillemerg er nog bij en roert het geheel nog een keer rustig door.

Het mengsel giet je nu uit in ovenbestendige bakjes. Deze bakjes zet je in een diepe ovenschaal of braadslede die je vult met heet water, het liefst kokend. Zorg ervoor dat het water in de bak net zo hoog staat als de vloeistof in de kleinere schaaltjes. Zet het geheel nu in de voorverwarmde oven en laat de crème 45 minuten opstijven in de oven.

Na 45 minuten haal je het geheel uit de oven en haal je de bakjes uit de braadslede, gebruik hiervoor een ovenwant of een tang. Laat de bakjes afkoelen op het aanrecht en zet ze daarna enkele uren in de koelkast. De crème brûlée moet door en door koud zijn. Het meeste werk is nu gedaan.

Het suikerlaagje

Vlak voordat je de crème brûlée op gaat dienen strooi je een dun laagje suiker over de crème. Gebruik fijne rietsuiker of fijne kristalsuiker en zorg ervoor dat het laagje niet te dik wordt. Tik een paar keer voorzichtig met het bakje op je aanrecht zodat de suiker ook goed naar de zijkant loopt. Het karameliseren kan je nu op twee manieren doen.

Zet de bakjes nog een paar minuten in een warme oven of grill zodat de suiker smelt en knapperig bruin wordt. Zodra de suiker is gekarameliseerd dien je de crème brûlée direct op.

Je kan ook een crème brûlée-brander of ander gasbrandertje gebruiken. Houdt in dat geval de vlam een eind van de suiker vandaan en breng deze langzaam dichterbij totdat de suiker begint te smelten en te kleuren. Blijf de vlam goed bewegen zodat de suiker niet aan kan branden.

Als je bovenstaande werkwijze volgt heb je een heerlijke crème brûlée gemaakt. Oefen het eens van tevoren zodat je op het moment suprème als een voleerde chefkok in de keuken tekeer kan gaan. Het grote voordeel van een keertje oefenen is dat je de gemaakte porties zelf op kan eten. Veel succes!

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.