De perfecte Irish Coffee en meer speciale koffies

De perfecte Irish Coffee en meer speciale koffies
Drankjes
5 minuten
per glas

Ik ben een groot koffieliefhebber en hou al helemaal van die lekkere speciale koffies als Irish coffee, Spanish coffee en French coffee. Na een gezellig etentje bestel ik dan ook meestal een speciale koffie om de avond lekker af te sluiten. Of ik maak ze natuurlijk zelf thuis.

Ik heb de lekkerste recepten voor speciale koffies voor je op een rijtje gezet. Van de bekende Irish coffee tot de wat onbekendere Satans coffee. Stuk voor stuk heerlijke koffies die je makkelijk zelf thuis kan maken. Leuk ter aflsuiting van een gezellig diner met vrienden of familie.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (per glas)

 • 1 dl. sterke koffie
 • 1 borrelglas Ierse Whisky, ca. 40 ml.
 • 2 tl. donkere basterdsuiker
 • 2 el. slagroom, lobbig
 • kristalsuiker

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm hoge glazen door er bijvoorbeeld heet water in te gieten en dit even te laten staan. Gooi het glas leeg en maak droog voor je deze gaat vullen met de basterdsuiker, whisky, room en koffie.

Klop de slagroom zodat deze lobbig wordt, dat is het wanneer de room lekker dikkig aan het worden is maar nog makkelijk van een lepel afglijdt. Het mag zeker geen stevig geklopte slagroom worden. Voeg tijdens het kloppen een beetje kristalsuiker toe zodat de slagroom lekker zoet wordt.

Doe de basterdsuiker in het koffieglas en giet hier de whisky bij, roer goed door elkaar tot alle suiker is opgelost. Doe de koffie in het glas en giet hier voorzichtig de geslagen room bij. De room mag niet mengen met de koffie maar moet er bovenop komen te liggen. Dit kan je doen door een lepel ondersteboven boven het glas te houden en hier de room op te gieten.

Meer speciale koffies

French coffee

Ingrediënten

 • alle ingrediënten van de Irish coffee m.u.v. de whisky
 • 1 borrelglas Grand Marnier, cognac of Cointreau (ca. 30 ml.)

Bereiden

Bereid op dezelfde wijze als de Irish coffee maar vervang de whisky door Grand Marnier, cognac of Cointreau.

Spanish coffee

Ingrediënten

 • alle ingrediënten van de Irish coffee m.u.v. de whisky
 • 1 borrelglas Licor 43 (ca. 30 ml.)

Bereiden

Bereid op dezelfde wijze als de Irish coffee maar vervang de whisky door de Licor 43. Spanish coffee wordt ook vaak met Tia Maria gemaakt maar zelf vind ik die met Licor 43 lekkerder.

Italian coffee

Ingrediënten

 • alle ingrediënten van de Irish coffee m.u.v. de whisky
 • 1 borrelglas Amaretto (ca. 50 ml.)

Bereiden

Bereid op dezelfde wijze als de Irish coffee maar vervang de whisky door de Amaretto.

Mexican coffee

Ingrediënten

 • alle ingrediënten van de Irish coffee m.u.v. de whisky
 • 1/2 borrelglas tequila(ca. 15 ml.)
 • 1/2 borrelglas Kaluha (ca. 15 ml.)

Bereiden

Bereid op dezelfde wijze als de Irish coffee maar vervang de whisky door de tequila en Kaluha. Officieel maak je Mexican coffee zonder de bruine suiker maar ik vind het wat zoeter juist lekkerder.

Satans coffee

Ingrediënten

 • alle ingrediënten van de Irish coffee m.u.v. de whisky
 • 2 el. gehakte gember
 • 2 el. gembernat
 • 1 borrelglas bruine rum (ca. 30 ml.)

Bereiden

Bereid de slagroom op dezelfde wijze als bij de Irish coffee. Doe de fijngehakte gember samen met het gembernat, de bruine rum en de koffie in het glas en roer goed door elkaar. Los de bruine suiker op in het mengsel en voeg daarna op dezelfde wijze als bij de Irish coffee de geslagen room toe.

Dokkumer koffie

Ingrediënten

 • alle ingrediënten van de Irish coffee m.u.v. de whisky
 • 1 borrelglas Beerenburg (ca. 40 ml.)

Bereiden

Bereid op dezelfde wijze als de Irish coffee maar vervang de whisky door de Beerenburg.

Tip: je kan deze speciale koffies vaak ook bereiden met koffiesiroop in plaats van alcoholhoudende dranken. Zo kan je een lekkere alcoholvrije koffie bereiden. Deze koffielikeur is meestal te koop bij een koffiespeciaalzaak.

Tip 2: de koffie kan je nog garneren met fijngemalen kaneel (kaneelpoeder) of cacaopoeder. Dit ziet er feestelijk uit en geeft vaak een extra lekker smaakje aan de room. Gewoon een klein beetje er over strooien voor je de koffie serveert.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.


De perfecte Irish Coffee en meer speciale koffies


Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens