De perfecte Irish Coffee en meer speciale koffies
Recept
Ingrediënten
per glas
- 1 dl. sterke koffie
- 1 borrelglas Ierse Whisky, ca. 40 ml.
- 2 tl. donkere basterdsuiker
- 2 el. slagroom, lobbig
- kristalsuiker
Bereidingswijze
Verwarm hoge glazen door er bijvoorbeeld heet water in te gieten en dit even te laten staan. Gooi het glas leeg en maak droog voor je deze gaat vullen met de basterdsuiker, whisky, room en koffie.
Klop de slagroom zodat deze lobbig wordt, dat is het wanneer de room lekker dikkig aan het worden is maar nog makkelijk van een lepel afglijdt. Het mag zeker geen stevig geklopte slagroom worden. Voeg tijdens het kloppen een beetje kristalsuiker toe zodat de slagroom lekker zoet wordt.
Doe de basterdsuiker in het koffieglas en giet hier de whisky bij, roer goed door elkaar tot alle suiker is opgelost. Doe de koffie in het glas en giet hier voorzichtig de geslagen room bij. De room mag niet mengen met de koffie maar moet er bovenop komen te liggen. Dit kan je doen door een lepel ondersteboven boven het glas te houden en hier de room op te gieten.
Meer speciale koffies
French coffee
Ingrediënten
- alle ingrediënten van de Irish coffee m.u.v. de whisky
- 1 borrelglas Grand Marnier, cognac of Cointreau (ca. 30 ml.)
Bereiden
Bereid op dezelfde wijze als de Irish coffee maar vervang de whisky door Grand Marnier, cognac of Cointreau.
Spanish coffee
Ingrediënten
- alle ingrediënten van de Irish coffee m.u.v. de whisky
- 1 borrelglas Licor 43 (ca. 30 ml.)
Bereiden
Bereid op dezelfde wijze als de Irish coffee maar vervang de whisky door de Licor 43. Spanish coffee wordt ook vaak met Tia Maria gemaakt maar zelf vind ik die met Licor 43 lekkerder.
Italian coffee
Ingrediënten
- alle ingrediënten van de Irish coffee m.u.v. de whisky
- 1 borrelglas Amaretto (ca. 50 ml.)
Bereiden
Bereid op dezelfde wijze als de Irish coffee maar vervang de whisky door de Amaretto.
Mexican coffee
Ingrediënten
- alle ingrediënten van de Irish coffee m.u.v. de whisky
- 1/2 borrelglas tequila(ca. 15 ml.)
- 1/2 borrelglas Kaluha (ca. 15 ml.)
Bereiden
Bereid op dezelfde wijze als de Irish coffee maar vervang de whisky door de tequila en Kaluha. Officieel maak je Mexican coffee zonder de bruine suiker maar ik vind het wat zoeter juist lekkerder.
Satans coffee
Ingrediënten
- alle ingrediënten van de Irish coffee m.u.v. de whisky
- 2 el. gehakte gember
- 2 el. gembernat
- 1 borrelglas bruine rum (ca. 30 ml.)
Bereiden
Bereid de slagroom op dezelfde wijze als bij de Irish coffee. Doe de fijngehakte gember samen met het gembernat, de bruine rum en de koffie in het glas en roer goed door elkaar. Los de bruine suiker op in het mengsel en voeg daarna op dezelfde wijze als bij de Irish coffee de geslagen room toe.
Dokkumer koffie
Ingrediënten
- alle ingrediënten van de Irish coffee m.u.v. de whisky
- 1 borrelglas Beerenburg (ca. 40 ml.)
Bereiden
Bereid op dezelfde wijze als de Irish coffee maar vervang de whisky door de Beerenburg.
Tip: je kan deze speciale koffies vaak ook bereiden met koffiesiroop in plaats van alcoholhoudende dranken. Zo kan je een lekkere alcoholvrije koffie bereiden. Deze koffielikeur is meestal te koop bij een koffiespeciaalzaak.
Tip 2: de koffie kan je nog garneren met fijngemalen kaneel (kaneelpoeder) of cacaopoeder. Dit ziet er feestelijk uit en geeft vaak een extra lekker smaakje aan de room. Gewoon een klein beetje er over strooien voor je de koffie serveert.