Maak je eigen ice tea
Recept
Ingrediënten
1 liter
- 5 één-kops theezakjes*
- 1 liter kokend water
- 1 citroen
- 1 takje basilicum
- eventueel wat honing
* Heb je theezakjes voor een hele pot? Gebruik er dan één of twee, afhankelijk van hoe sterk je het wil maken.
Bereidingswijze
Zorg dat je een karaf hebt die tegen hoge temperaturen kan, gebruik anders een thermoskan. Let er wel op dat de theesmaak kan blijven hangen in de karaf of kan. Giet een liter kokend water in de karaf en doe een paar blaadjes basilicum erbij, even doorduwen met de achterkant van een lepel. Wil je wat zoetere ice tea dan kan je er nu een scheutje honing doorheen roeren. Gebruik je thee met een zoete smaak dan kan je eventueel een zakje minder gebruiken.
Hang daarna de theezakjes in de karaf, ik wikkel de touwtjes zelf even om een vork die ik op de karaf leg. Het is een heel gedoe om ze eruit te frunniken als ze naar beneden vallen. Zet het geheel op het aanrecht en laat minimaal een uur afkoelen. Haal daarna de theezakjes eruit en haal eventueel de basilicum eruit.
Snijd een citroen in schijfjes en doe deze er in de karaf bij. Zet hem nu in de koelkast en laat verder afkoelen tot koelkasttemperatuur. Serveren met een schijfje citroen en wat ijsblokjes.
Koud bereiden
Na een tip van een bezoeker werd ik gewezen op een andere methode om zelf ice tea te maken. Je kan de karaf in plaats van met kokend water ook vullen met koud water. Je hangt de zakjes en kruiden erin en laat het een nachtje trekken in de koelkast. Zo zie je maar weer, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. En naar zelfgemaakte ice tea dus.
Lekker variëren
Zelf gebruik ik groene thee maar je kan eigenlijk alle smaken proberen. Erg lekker is fruitthee, brandnetelthee en rooibos. Kaneel en andere scherpe smaken vind ik wat minder geschikt. En in plaats van basilicum kan je ook verse munt gebruiken.