Maak je eigen ice tea

Maak je eigen ice tea

Als het echt warm wordt zijn er een paar drankjes waar ik geen genoeg van kan krijgen. Zo staat er in onze koelkast altijd een karaf ijskoud water met wat schijfjes citroen én een karaf lekkere zelfgemaakte ice tea. Je hebt het echt zo gemaakt en kan zelf prima variëren met soorten thee en andere ingrediënten.

Wil je ook een dorstlessend drankje klaar hebben staan voor als de thermometers vanaf morgen omhoog schieten? Maak dan je eigen ice tea via de makkelijke stappen hieronder. Mocht de ice tea wat te bitter zijn verdun hem dan met wat water en een klein beetje citroensap. Proost!

Recept

Ingrediënten

1 liter

  • 5 één-kops theezakjes*
  • 1 liter kokend water
  • 1 citroen
  • 1 takje basilicum
  • eventueel wat honing

* Heb je theezakjes voor een hele pot? Gebruik er dan één of twee, afhankelijk van hoe sterk je het wil maken. 

Bereidingswijze

Zorg dat je een karaf hebt die tegen hoge temperaturen kan, gebruik anders een thermoskan. Let er wel op dat de theesmaak kan blijven hangen in de karaf of kan. Giet een liter kokend water in de karaf en doe een paar blaadjes basilicum erbij, even doorduwen met de achterkant van een lepel. Wil je wat zoetere ice tea dan kan je er nu een scheutje honing doorheen roeren. Gebruik je thee met een zoete smaak dan kan je eventueel een zakje minder gebruiken.

Hang daarna de theezakjes in de karaf, ik wikkel de touwtjes zelf even om een vork die ik op de karaf leg. Het is een heel gedoe om ze eruit te frunniken als ze naar beneden vallen. Zet het geheel op het aanrecht en laat minimaal een uur afkoelen. Haal daarna de theezakjes eruit en haal eventueel de basilicum eruit.

Snijd een citroen in schijfjes en doe deze er in de karaf bij. Zet hem nu in de koelkast en laat verder afkoelen tot koelkasttemperatuur. Serveren met een schijfje citroen en wat ijsblokjes.

Koud bereiden

Na een tip van een bezoeker werd ik gewezen op een andere methode om zelf ice tea te maken. Je kan de karaf in plaats van met kokend water ook vullen met koud water. Je hangt de zakjes en kruiden erin en laat het een nachtje trekken in de koelkast. Zo zie je maar weer, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. En naar zelfgemaakte ice tea dus.

Lekker variëren

Zelf gebruik ik groene thee maar je kan eigenlijk alle smaken proberen. Erg lekker is fruitthee, brandnetelthee en rooibos. Kaneel en andere scherpe smaken vind ik wat minder geschikt. En in plaats van basilicum kan je ook verse munt gebruiken.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Maak je eigen ice tea'
Afbeelding bij 'Maak je eigen ice tea'