Aardbeien-rabarber cake met witte chocolade
Recept
Ingrediënten
1 cake
- 200 gr. rabarber (ca. 1 grote steel)
- 100 gr. witte chocolade
- 150 gr. aardbeien
- 200 gr. roomboter
- 150 gr. witte basterdsuiker + wat extra
- 50 gr. fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker (8 gr.)
- 4 eieren
- 200 gr. bloem + wat extra
- 8 gr. bakpoeder
- 25 gr. custardpoeder
- boter om in te vetten
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 180 graden en zet een goed ingevet brownieblik klaar. De maat die ik heb gebruikt was ongeveer 30 bij 20 centimeter. Bestrooi de ingevette bodem met een laagje bloem of leg hier strak een velletje bakpapier in waarvan de lange kanten over de rand hangen. De cake wordt door de aardbeien en rabarber namelijk wat vochtig en zo kan je deze makkelijker uit de vorm halen.
Snijd de roomboter in kleine blokjes en laat deze in een ruime mengkom op kamertemperatuur komen. Haal ook de eieren ruim van tevoren uit de koelkast. Doe de witte basterdsuiker, de fijne kristalsuiker en de vanillesuiker bij de boter. Meng alles met een handmixer tot een luchtig en kruimelig geheel.
Voeg nu één voor één de eieren toe en blijf tussendoor steeds mengen. Als het goed is krijg je een mooi glad mensel, laat dit staan voor zo. Zeef boven een tweede kom de bloem en het bakpoeder en meng door elkaar, voeg het custardpoeder toe en meng nogmaals.
Voeg het mengsel nu beetje bij beetje toe aan het boter- en suikermengsel. Mix door elkaar met de handmixer en schep daarna met een spatel nog eens goed door elkaar. Snijd de witte chocolade vervolgens in kleine blokjes en meng deze met de spatel door het beslag.
Spoel de rabarbersteel schoon onder de kraan en droog goed af met een schone theedoek. Snijd de boven- en onderkant eraf en snij de steel vervolgens in kleine reepjes. Doe de rabarber in een vergiet, strooi er wat bloem over en hussel door elkaar. Doe nu de helft van het beslag in de brownievorm en strijk een beetje glad met een spatel. Verdeel de stukjes rabarber erover en doe de rest van het beslag hier weer overheen.
Strijk ook de bovenkant glad en halveer de aardbeien. Grote aardbeien snijd je in vieren, kleintjes kunnen in hun geheel worden gebruikt. Verdeel de aardbeien over de brownievorm en druk een klein beetje in het beslag. Strooi er tenslotte nog een dun laagje witte basterdsuiker over en schuif de brownievorm in het midden van je oven.
Laat de aardbeien-rabarber cake in ongeveer 35 minuten gaar worden in de oven. Controleer na een half uur (en geen minuut eerder!) met een satéprikker de binnenkant van de cake. Steek de prikker in het midden en haal er weer uit, blijft hier nog beslag aan kleven dan verleng je de oventijd telkens met vijf minuten.
Zodra je satéprikker schoon uit de aardbeien-rabarber cake komt is je cake gaar van binnen. Haal de brownievorm uit de oven en laat de cake in de vorm geheel afkoelen. Het best gaat dit als je de cake op een rooster zet. Zodra de cake is afgekoeld kan je de zijkanten voorzichtig lossnijden en de vorm omkeren boven een snijplank. Klop er voorzichtig op of laat de vorm telkens een centimeter vallen als de cake er niet direct uitkomt.
Als je bakpapier hebt gebruikt kan je de korte zijkanten lossnijden. De cake kan je daarna aan de randjes bakpapier aan de lange zijden uit de vorm tillen. Decoreer eventueel met wat poedersuiker en serveer als je dat wilt met een dot slagroom.
Let op: door het vocht van de aardbeien en rabarber kan de cake lang vochtig blijven. Is na een half uur de binnenkant nog niet gaar en gaat de bovenkant te hard? Leg dan een vel aluminiumfolie over de vorm als je deze weer in de oven schuift.