Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel

Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel
Gebak
20 minuten + 50 minuten oven
16 stukken

Eerder maakte ik al een lekkere pruimen kruimelplaatkoek. Afgelopen weekend maakte ik een andere variant. Namelijk deze heerlijke appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel. Een erg makkelijk te maken plaatkoek die je zeker eens moet proberen.

Het deeg voor dit soort plaatkoeken heb je zo gemaakt. Je kneedt alle ingrediënten met de hand tot een stevig deeg. Dit laat je even opstijven in de koelkast waarna je het uitrolt en de bakvorm bekleedt. Hierna verdeel je er wat fijngesneden appel over, dekt alles af met een snel kruimeldeeg en het kan in de oven.

Het resultaat is een heerlijke en knapperige plaatkoek waar je van blijft eten. Als deze nog warm is smaakt de plaatkoek het allerlekkerst. Maar ook een dagje later is de plaatkoek nog heerlijk. Hieronder vind je het makkelijke en lekkere recept. Hier vind je nog veel meer makkelijke bakrecepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (16 stukken)

  • 175 gr. bloem
  • 75 gr. suiker
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 150 gr. roomboter
  • snufje zout
  • 3 appels, iets zoet

Voor het kruimeldeeg

  • 100 gr. bloem
  • 50 gr. hazelnoten
  • 100 gr. roomboter
  • 150 gr. suiker
  • 2 tl. kaneel
  • snufje zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Maak eerst het deeg. Doe 175 gr. bloem, 75 gr. suiker, 8 gr. vanillesuiker en een snufje zout in een mengkom. Voeg hier 150 gr. in kleine blokjes gesneden koude roomboter bij. Kneed met je handen tot een glad deeg en maak hier een bol van. Verpak losjes in vershoudfolie en leg een half uur tot een uur in de koelkast. Hierdoor wordt het deeg nog knapperiger tijdens het bakken. Snijd in de tussentijd drie appels in kleine blokjes, ik deed dit met schil en al.

Maak de plaatkoek

Verwarm je oven voor op 175 graden. Vet een vierkante bakvorm van ca. 20 x 20 cm in met wat boter. Leg er eventueel nog een vel bakpapier in, zo krijg je de plaatkoek makkelijker uit de vorm. Haal het deeg uit de koelkast en kneed kort tot het weer wat soepel wordt. Strooi bloem op je werkblad en rol het deeg plat tot een vierkante vorm. Bedek hier je bakvorm mee en druk het deeg gelijkmatig aan.

Verdeel de fijngesneden appel over de vorm. Maal de hazelnoten fijn met een keukenmachine. Doe samen met de overige ingrediënten voor het kruimeldeeg in een mengkom. Gebruik ook voor het kruimeldeeg koude roomboter die je in kleine blokjes snijdt. Kneed kort tot een kruimelig deeg en verdeel over de appel in je bakvorm.

Schuif de bakvorm in het midden van je voorverwarmde oven en bak deze 45 tot 50 minuten. Als het kruimeldeeg mooi goudbruin en hard is haal je de vorm uit de oven. Laat de plaatkoek in de vorm afkoelen en steek de zijkanten hierna voorzichtig los met een spatel. Snijd de plaatkoek in stukken en serveer met een dot slagroom.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel
Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel
Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel
Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel
Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel
Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel
Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel
Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel

Voedingswaarden (per stuk)

  • Energie 296 kcal.
  • Vetten 15 gr.
  • Waarvan verzadigd 8 gr.
  • Koolhydraten 36 gr.
  • Waarvan suikers 23 gr.
  • Vezels 1 gr.
  • Eiwitten 2 gr.
  • Zout 0.3 gr.
  • Natrium 120 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens