Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel

Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel

Eerder maakte ik al een lekkere pruimen kruimelplaatkoek. Afgelopen weekend maakte ik een andere variant. Namelijk deze heerlijke appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel. Een erg makkelijk te maken plaatkoek die je zeker eens moet proberen.

Het deeg voor dit soort plaatkoeken heb je zo gemaakt. Je kneedt alle ingrediënten met de hand tot een stevig deeg. Dit laat je even opstijven in de koelkast waarna je het uitrolt en de bakvorm bekleedt. Hierna verdeel je er wat fijngesneden appel over, dekt alles af met een snel kruimeldeeg en het kan in de oven.

Het resultaat is een heerlijke en knapperige plaatkoek waar je van blijft eten. Als deze nog warm is smaakt de plaatkoek het allerlekkerst. Maar ook een dagje later is de plaatkoek nog heerlijk. Hieronder vind je het makkelijke en lekkere recept. Hier vind je nog veel meer makkelijke bakrecepten.

Recept

Ingrediënten

16 stukken

  • 175 gr. bloem
  • 75 gr. suiker
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 150 gr. roomboter
  • snufje zout
  • 3 appels, iets zoet

Voor het kruimeldeeg

  • 100 gr. bloem
  • 50 gr. hazelnoten
  • 100 gr. roomboter
  • 150 gr. suiker
  • 2 tl. kaneel
  • snufje zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Maak eerst het deeg. Doe 175 gr. bloem, 75 gr. suiker, 8 gr. vanillesuiker en een snufje zout in een mengkom. Voeg hier 150 gr. in kleine blokjes gesneden koude roomboter bij. Kneed met je handen tot een glad deeg en maak hier een bol van. Verpak losjes in vershoudfolie en leg een half uur tot een uur in de koelkast. Hierdoor wordt het deeg nog knapperiger tijdens het bakken. Snijd in de tussentijd drie appels in kleine blokjes, ik deed dit met schil en al.

Maak de plaatkoek

Verwarm je oven voor op 175 graden. Vet een vierkante bakvorm van ca. 20 x 20 cm in met wat boter. Leg er eventueel nog een vel bakpapier in, zo krijg je de plaatkoek makkelijker uit de vorm. Haal het deeg uit de koelkast en kneed kort tot het weer wat soepel wordt. Strooi bloem op je werkblad en rol het deeg plat tot een vierkante vorm. Bedek hier je bakvorm mee en druk het deeg gelijkmatig aan.

Verdeel de fijngesneden appel over de vorm. Maal de hazelnoten fijn met een keukenmachine. Doe samen met de overige ingrediënten voor het kruimeldeeg in een mengkom. Gebruik ook voor het kruimeldeeg koude roomboter die je in kleine blokjes snijdt. Kneed kort tot een kruimelig deeg en verdeel over de appel in je bakvorm.

Schuif de bakvorm in het midden van je voorverwarmde oven en bak deze 45 tot 50 minuten. Als het kruimeldeeg mooi goudbruin en hard is haal je de vorm uit de oven. Laat de plaatkoek in de vorm afkoelen en steek de zijkanten hierna voorzichtig los met een spatel. Snijd de plaatkoek in stukken en serveer met een dot slagroom.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel'
Afbeelding bij 'Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel'
Afbeelding bij 'Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel'
Afbeelding bij 'Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel'
Afbeelding bij 'Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel'
Afbeelding bij 'Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel'
Afbeelding bij 'Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel'
Afbeelding bij 'Appel-kruimelplaatkoek met hazelnoot en kaneel'

Voedingswaarden per stuk

  • Energie 296 kcal.
  • Vetten 15 gr.
  • Waarvan verzadigd 8 gr.
  • Koolhydraten 36 gr.
  • Waarvan suikers 23 gr.
  • Vezels 1 gr.
  • Eiwitten 2 gr.
  • Zout 0.3 gr.
  • Natrium 120 mg.